GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kör kärnkraften livstiden ut

Så fick vi då veta, fortare än vi kunde ana, hur en del av framtidens ökade behov av el skall tillgodoses.
Insändare • Publicerad 3 juli 2020
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kärnkraftverket i Simpevarp utanför Oskarshamn,.
Kärnkraftverket i Simpevarp utanför Oskarshamn,.Foto: Maths Bogren

Nämligen oljekraft och importerad el som inte osannolikt också är kol- och oljekraft.

Häromdagen kunde vi läsa att nu, mitt i sommaren, kördes oljekraftverket i Karlshamn igång för att täcka elbehovet i södra Sverige samtidigt som el importerades från Danmark och Tyskland.

Detta beroende på att kärnkraftsreaktorer är avställda samt avstängda pga översyn. Framtidens elbilar t.ex.skall alltså gå på fossil el då det inte blåser. Hur tänker vi ?

Någon som hört talas om klimathotet ? Detta är för övrigt inget hot utan en verklighet som redan har satt igång och kommer att eskalera om vi inte ställer om - nu.

Att då bränna olja när det inte blåser är idioti. Kör kärnkraftverken sin livstid ut och planera en långsiktig omställning under tiden. Och i den ingår inte att lägga ner småskalig vattenkraft för övrigt. Allt behövs. Även våra solceller på taken.

J Andersson

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.