Annons
Insändare

Kommunen väljer att provocera med en glaspaviljong

Vilka sätter stopp på Sveriges förfulare?
Insändare • Publicerad 26 september 2020 • Uppdaterad 28 september 2020
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Den malplacerade modernistiska byggnaden 'Glaspaviljongen' skymmer den vackra anrika brandstationen”, menar insändarskribenten.
”Den malplacerade modernistiska byggnaden 'Glaspaviljongen' skymmer den vackra anrika brandstationen”, menar insändarskribenten.Foto: Mats Holmertz

Svensk stadsarkitektur är i kris. Ett odemokratisk klimat råder, trist arkitektur dominerar sen Miljonprogrammet. Arkitektskolan lär enbart ut den modernistiska stilen, med följden att Sverige förfulas i snabb takt med enformig anskrämlig eller malplacerad arkitektur. Sveriges Arkitekter (SA) driver på hårt för en likriktning. Nyproduktion i traditionell stil är aldrig ett alternativ, motsägelsefullt då SA förespråkar en 100 år gammal stil.

Kalmar är en av Sveriges mest historiskt intressanta städer, ändå väljer kommunen att provocera genom att föra upp den malplacerade modernistiska byggnaden “Glaspaviljongen” som skymmer den vackra anrika brandstationen. Vi ser uttrycksmässig enfald. Det kunde blivit fint men utförandet är dystert och är det första man ser när man kör in i den historiska stadskärnan. "Vi bygger inga gamla hus idag, utan nya" säger förre stadsarkitekten till SVT. Mer passande vore: vi bygger malplacerade hus idag. Vad är det som är nytt? Runda hus finns det gott om, till exempel “Melnikov House” uppfört i Moskva (1929), “Runda huset” i Gustavsberg (1954) eller “Spiran” i Härnösand (1992). En kopia på redan byggda hus är knappast nytänkande.

Annons

Gentemot arkitektur på kontinenten är svensk arkitektur omdömeslös i sin exteriöra utformning. Majoriteten av kommunerna förfular våra städer och ringaktar vår kulturhistoria. Vilka sätter stopp på arkitekters och politikers illvilja, befolkningen i samarbete med Arkitekturupproret?

PS

LÄS MER: Mer om brandstationen och Kalmars utveckling:

Annons
Annons
Annons
Annons