Annons
Insändare

"Kampanjen är avhumaniserande och kränkande”

Tre familjer har förlorat sina söner och tvingas nu läsa om det på bussar, vägkanter och sociala medier.
Insändare • Publicerad 11 februari 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Kalmar kommuns kampanj är avhumaniserande och kränkande, och når inte ut till den tilltänkta målgruppen”, menar insändarskribenten.
”Kalmar kommuns kampanj är avhumaniserande och kränkande, och når inte ut till den tilltänkta målgruppen”, menar insändarskribenten.Foto: Filip Nilsson

Mörkret sänker sig över staden medan mamman ser på medan hennes sons kista sänks ner i marken. Några tysta åskådare ser på genom tårfyllda blickar. Här är det oviktigt vad som lett dem hit, ett liv har släckts och det har släckts alldeles för tidigt.

Sent en kväll låg jag och scrollade genom Facebook när jag hoppade till. Kalmar kommun hade släppt en ny kampanj. Tre unga män har dött – är du delaktig? Ni har säkerligen sett den på sociala medier, på en gigantisk skylt i en busskur, eller vid sidan av vägen. Det räckte inte med de otaliga detaljrika och målande rubriker som sänts ut i tidningarna under det gångna året, nu skulle familj och anhöriga tvingas se det på väg till jobbet, hem från skolan och i flödet innan läggdags.

Annons

I media benämns dem som en del av ett nationellt problem. Det står aldrig om hur det är individer som har haft egna drömmar, mål och livshistorier. Människor som tillhört någons familj, vängrupp och fotbollslag. Människor vars anhöriga nu lämnats ensam med sorgen. En sorg som inte är okej att dela med sig av. För hur kan du sörja någon vars liv förlorats till följd av gängkriminalitet?

Kalmar kommun och dess politiker bör rannsaka sig själva och sin egen delaktighet och ansvar. Det är ju faktiskt ni som är folkvalda att representera alla medborgare, inklusive dem ni avhumaniserar och kränker genom denna kampanj. I stället för att nå ut till den tilltänkta målgruppen, skadar den redan brutna anhöriga. Anhöriga som förtjänar att få sörja ifred.

Vi är alla delaktiga. Vi har unga personer som ser det som sitt bästa alternativ att sälja knark och beväpna sig med vapen från svarta marknaden. Vi har tillåtit segregerade områden där polarisering och utanförskap har fått växa i årtionden. Utanförskap som har lett till ekonomisk utsatthet och barn som växer upp under ojämlika villkor.

Jag vänder mig till Kalmar kommuns politiker, kommunikatörer, kommunchef och andra ansvariga: Om det var ditt barn som förlorat sitt liv, hade du velat se det på stadens alla hörn?

K.J

Annons
Annons
Annons
Annons