Annons
Insändare

”Jag önskar att jag hade orkat mer som anhörig”

Kommentar till insändaren ”Jag önskar ingen den minutstyrda omsorgen som många av våra äldre får.”
Insändare • Publicerad 8 februari 2024
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Det finns säkert omsorg som fungerar väl men för vår del är det så många gånger jag har mötts av kaos hos min förälder”, skriver insändarskribenten.
”Det finns säkert omsorg som fungerar väl men för vår del är det så många gånger jag har mötts av kaos hos min förälder”, skriver insändarskribenten.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tack till ”En undersköterska i Kalmar kommun” för att du lyfter detta. Det är allt för sant och som anhörig till omsorgstagare kan jag bara hålla med. Jag känner för er situation men framförallt de äldres situation. Det finns säkert omsorg som fungerar väl men för vår del är det så många gånger jag har mötts av kaos hos min förälder, tårar och faktiskt medicinska situationer som jag som anhörig, utan någon sjukvårdsbakgrund, fick hantera för personalen hann/fick inte/hade inte rätt kompetens. Min förälder har till exempel suttit avklädd i sin rullstol och väntat på duschning men personalen kom aldrig, eller skulle få hjälp till sängs klockan 22 men personalen kom klockan 20.

Som omsorgstagare är man också beroende av den hjälp man får och vill inte vara till besvär. Men jag som anhörig har skrivit till chefer, anmält via ”Tyck till”, pratat med många men undrar också när det ska bli ändring. Mycket av incidenterna har jag dokumenterat och i och med daglig kontakt/besök hos min förälder kunde jag till och med se att mycket inte journalfördes eller journalfördes felaktigt. Det finns allt för ofta helt enkelt inte förutsättningar för personal att göra ett bra arbete.

Annons

Jag önskar jag hade orkat mer som anhörig, ta ”striden” men att vara anhörig tog just all tid. Jag fick aldrig avlastning för det trots insats varje dag på flera timmar för att det ens skulle fungera för min förälder.

Michael Ländins svar är väl ungefär vad man kan förvänta sig av en politiker. Det är jättefint på papper men verkligheten kan inte matcha dokumenten och de fina orden. Jag känner för dig undersköterska som har de arbetsförhållandena som gör det så svårt att göra ett bra jobb!

Anhörig i Kalmar kommun

Annons
Annons
Annons
Annons