Annons
Insändare

”Jag brukar inte ge upp men när vi lagt på luren kom tårarna”

Den 23 juni åkte jag från Emmaboda till Korrö med färdtjänst. Resan beställde jag i god tid. Framresa klockan 12.15 och hemresa klockan 16.00.
Insändare • Publicerad 2 juli 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Roger Carlsson

Jag är handikappad och använder permobil. Därför är jag särskilt noga med mina beställningar för permobilen som måste lastas bak och det är inte alla bussar som har rätt funktion. Vi var ett sällskap på cirka 20 personer men de andra åkte vanlig buss.

När jag skulle hem kom ingen bil. Efter tjugo minuters väntan ringde jag KLT. Svaret jag fick var att jag inte hade någon beställning och att det inte fanns någon bil förrän efter midnatt. Eftersom jag visste att jag beställt resan bad jag honom kolla inspelningen av mitt samtal. Det kunde han inte: ”Du får själv ordna hemresa med något annat taxibolag. Du kan ringa Växjö eller Tingsryds taxi”. Jag hade inget telefonnummer, ej heller papper eller penna där jag satt utanför restaurangen. Då frågade jag honom om han kunde ringa åt mig, men det gick inte. De får inte kontakta några andra taxibolag. ”Det får vi inte även om det är vårt fel. Du får betala resan själv så länge sedan får du ordna upp det med vår ekonomiavdelning.” På min fråga om det fanns någon chef jag kunde tala med, så var ingen där. Jag frågade honom om han själv förstod innebörden av vad han sa och sammanfattade min situation: ”Jag är 87 år gammal och sitter här i en permobil utan någon möjlighet till hjälp. Handikappad och opererad med stomi. Dessutom med en morfinbehandling som ska skötas klockan åtta. Jag har en tunn blus på mej och ska vänta till efter midnatt, eller åtta timmar. När restaurangen stänger får jag sitta ute. Detta orkar inte jag.” Men han svarade att han kunde ändå inget göra. Han följde reglerna. Jag brukar inte ge upp men när vi lagt på luren kom tårarna. Som tur var uppfattade personalen på Korrörestaurangen snart min situation och engagerade sig. En flicka som serverat oss ringde KLT. Tror hon gick med luren vid örat i en timme innan hon slutligen hade fått dem att gå med på att skriva en beställning till ett taxibolag i Växjö. Tack snälla Isabella Hilmersson. Jag blev hämtad klockan 19.00.

Annons

Dagen därpå ringde jag KLT och talade med en handläggare som lovade ta sig an mitt ärende. Hon sa till mig, att även om jag i samband med beställningen inte nämnt något om hemresa var det deras sak att dubbelchecka hemresetid vid varje beställning.

Jag vill tillägga att, efter alla mina år som handikappad, är min erfarenhet att jag har ett bra liv. Skyddsnätet som är uppbyggt av kommun och landsting ger trygghet. Jag kommer ut på det jag vill och orkar genom att jag har min permobil. Hemsjukvård och hemtjänst fungerar på bästa sätt. När det gäller sjukresor med KLT fungerar även dessa utmärkt. Men detta som hände den 23 juni får dock inte hända.

Ingrid Lindahl

SVAR DIREKT:

Jag kan bara be om ursäkt och beklaga det som inträffat. Precis som författaren till insändaren skriver är detta något vi inte vill ska hända. Personligen ser jag detta som en allvarlig händelse och vi vill inte under några omständigheter försätta våra resenärer i en jobbig eller besvärlig situation där det dessutom finns hälsorisker inblandade.

Just i detta fall har vi på Kalmar länstrafik brustit i hanteringen av resebokningen vilket är något som vi ser allvarligt på. Vid bokning av en färdtjänstresa ska vi alltid dubbelkolla behovet av en hemresa för att se till så att resenären kommer hem. Vi kommer att se över våra bokningsrutiner för att säkerställa att liknande situationer inte ska inträffa i framtiden.

Vid frågor eller uppkomna problem är det viktigt för oss att resenärer och kunder känner sig trygga med att kontakta oss för att få hjälp. Vi strävar alltid efter ett ge ett bra bemötande samtidigt som vi ska vara tillmötesgående och ge bra service. Vi kommer ta med oss händelsen i vårt utvecklingsarbete.

Christer Holmgren, trafikdirektör Kalmar länstrafik

Annons
Annons
Annons
Annons