Annons
Insändare

Inte möjligt att följa FHM:s rekommendationer i skolan

Spridningen av coronaviruset sker bland annat i stor utsträckning på arbetsplatser enligt Folkhälsomyndigheten.
Insändare • Publicerad 7 maj 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Inom skolans arbetsområde är det inte möjligt att följa FHM:s rekommendationer.”, menar skribenten med signatur Före detta skyddsombud.
"Inom skolans arbetsområde är det inte möjligt att följa FHM:s rekommendationer.”, menar skribenten med signatur Före detta skyddsombud.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Därför uppmanar myndigheten, där det är möjligt, att i stor utsträckning jobba hemifrån. Där det inte är möjligt att jobba hemifrån uppmanas arbetsgivaren att se till att det är avstånd mellan arbetsplatserna. Det ska också finnas en god ventilation samt möjlighet att vädra lokalerna.

Inom skolans arbetsområde är det inte möjligt att följa FHM:s rekommendationer. I klassrummen sitter eleverna mycket tätt i ett rum som oftast har dålig ventilation och kanske inte har vädringsmöjligheter. I matsalar är det överfullt på luncherna. I pausrum är det svårt att hålla avstånd då det är många lärare som kanske har ett enda rum för paus och fika, luncher med mera. Det är inte svårt att förstå lärarnas frustration över sin arbetsmiljö.

Annons

Lärarna är inte heller en prioriterad grupp som kan erhålla vaccin i förtid.

Hur har Utbildningsförvaltningen i Kalmar kommun hanterat arbetsmiljön för sina lärare?

Vad har gjorts i förebyggande åtgärder för att lärarna ska kunna följa FHM:s rekommendationer? Lärarna ska och kan ju inte jobba hemifrån.

Har personal från Utbildningsförvaltningen i Kalmar kommun varit ute på skolorna och sett hur arbetsmiljön fungerar med tanke på avstånd mm?

Har huvudskyddsombudet i Kalmar kommun varit ute på plats och sett hur det ser ut i skolorna om lärarna kan jobba i enlighet med FHM:s rekommendationer?

Ett klargörande från ”förvaltningen i Kalmar kommun” på ovanstående frågor skulle avsevärt göra skillnad för lärarna i deras arbete och undervisning.

Före detta skyddsombud

Annons
Annons
Annons
Annons