Annons
Insändare

INSÄNDARE: ”Träd av den här digniteten har väl inget rättsligt skydd”

Nu har det hänt igen. Kalmar kommuns personal har sågat ner det äldre Furstligt Grönt Taffelpäron-trädet utanför Krusenstiernska gården. Trädet bar varje höst fina vinröda frukter, vanligtvis helt skorvfria, och var en vacker syn i september-solens ljus.
Insändare • Publicerad 2 mars 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Nu har det hänt igen. Kalmar kommuns personal har sågat ner det äldre Furstligt Grönt Taffelpäron-trädet utanför Krusenstiernska gården”, skriver insändarskribenten.
”Nu har det hänt igen. Kalmar kommuns personal har sågat ner det äldre Furstligt Grönt Taffelpäron-trädet utanför Krusenstiernska gården”, skriver insändarskribenten.Foto: Privat

För cirka 15 år sedan kunde man läsa i Kalmars lokalpress: ”Pomologer rasar över kommunal trädfällning”. Då hade Kalmar kommuns Parkförvaltning fällt ett par päronträd och ett körsbärsträd som stod på norrsidan av Kungsgatan och som tidigare ingått i Krusenstiernska trädgården innan planket flyttades söderut för att ge plats för Kungsgatans nya dragning någon gång på 1940-talet.

Vi som värnar om att bevara äldre fruktträd, som är rester av en tidigare trädgårdskultur på platsen, reagerade och det uppstod en dialog om att i alla fall kontrollera vilken sort det är man fäller, om man nu måste fälla ett träd.

Annons

Fyra snabba telefonsamtal gav en bild hur det hela gått till den här gången. Trots att Kalmar Vatten fått info av arbetsledaren inom Kalmars parkförvaltning att trädet skulle sparas och var ett värdefullt träd av en ovanlig päronsort går man emot gängse praxis i kommunen och utan att ta kontakt med parkavdelningen tar man fram motorsågen. Den person som har ansvaret för parkträden i kommunen var också oinformerad om trädfällningen, liksom parkchefen.

Enligt projektledaren på Kalmar Vatten skulle trädet ändå inte överlevt våra grävningar. Frågan är om det finns några gräv-direktiv bredvid befintliga träd i kommunen? Om ett träd är i dåligt skick med rötskador brukar man tillkalla en arborist eller annan trädkunnig som göra en besiktning av trädets hälsostatus. Om stammen är rötskadad kan ett sådant värdefullt träd kronreduceras för att minska risken för att det blåser omkull vid en storm. Vanligen upprättas då ett besiktningsprotokoll med förslag på åtgärder. Inget sådant genomfördes, utan nu tog man fram motorsågen utan att höra med det utbildade parkfolket i kommunen. Kalmar Vatten bedömde saken själv. Vem som tog beslutet är oklart.

Det finns flera exempel på intressanta fruktträd i Kalmars stadsmiljöer som sparats när bebyggelsen lagts ut under 1900- och 2000-talet. I den lilla parken norr om Södra vägen växer exempelvis en ovanlig Bergamott och bredvid står ett Persikeäpple. Bredvid COOP vid Södra vägen har man lämnat ett vackert päronträd i kanten på parkeringsplatsen. Jag har full förståelse när man måste ta ner ett träd då man ska bygga på platsen, som det fina Höstbergamott-trädet som stod på parkeringen på Kvarnholmen under 1990-talet och päronträdet vid bensinmacken nära Sandra då man byggde rondellen.

Undertecknad har förtroendet av Länsstyrelsen att vara trädgårdsantikvarik rådgivare vid restaurering och förnyelse av den byggnadsminnesmärkta Krusenstiernska trädgården. Aktuellt träd stod några meter från det Krusenstiernska planket.

Träd av den här digniteten har väl inget rättsligt skydd, det här exemplaret råkade hamna på fel sida av planket. Projektledaren för grävningen säger att vi brukar plantera nya träd när vi fäller. Frågan är vad det blir för sort här, man var tydligen helt omedveten om sortens namn. Hur stort träd ska man kosta på sig att plantera? Ett rejält träd med stamomkrets på 24-26 centimeter från en tysk plantskola vore det minsta man kan begära.

En sorglig historia. Det är tråkigt att inte de olika organisationerna i Kalmar kommun har lyckats kommunicera med varandra i detta fall. En gräver för vattenledningar och en sköter träden och de måste väl samspela på något sätt om ett träd står i vägen för grävningarna?

Annons
Annons
Annons
Annons