Insändare

INSÄNDARE: Stadsmissionen hjälper i juletid

Julen är en högtid som många ser fram emot, några dagar fyllda med god mat, gemenskap med nära och kära, delande av julklappar och kanske besök i kyrkan. Alla har det inte så.
Insändare • Publicerad 16 december 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Hur gärna vi än skulle vilja att verkligheten såg annorlunda ut så finns utanförskap, fattigdom och ensamhet och läget blir allt värre”, skriver insändarskribenten.
”Hur gärna vi än skulle vilja att verkligheten såg annorlunda ut så finns utanförskap, fattigdom och ensamhet och läget blir allt värre”, skriver insändarskribenten.Foto: Christine Olsson/TT

I stället blir det för många en helg med extra kännbar ensamhet, en tid när utsattheten blir ännu svårare än annars. Möjligheterna till samvaro med andra kan vara små och med en starkt begränsad ekonomisk situation kan det kännas ännu värre just dessa dagar. Det varma julmyset som många tar för givet är långt ifrån en verklighet för alla.

Ofta frågar vi oss om samhället behöver se ut så här. Hur gärna vi än skulle vilja att verkligheten såg annorlunda ut så finns utanförskap, fattigdom och ensamhet och läget blir allt värre. Behoven växer och särskilt hårt drabbas barnen. Många organisationer och frivilliga arbetar för att lindra utanförskapet för de människor som av någon anledning tvingas avstå från gemenskap, värme och samvaro under julen. En sådan organisation är Kalmar Stadsmission. Med olika aktiviteter genomför man social verksamhet året runt, ofta i nära samverkan med Svenska kyrkan.

De har till exempel daglig verksamhet som ger många en meningsfull vardag och bedriver försäljning av begagnade varor. Men det är kanske ändå under juletid som Stadsmissionen gör störst skillnad och bidrar mest till att lindra nöd och sprida värme. Med hjälp från Stadsmissionen i form av exempelvis en stunds samvaro eller en kasse mat kan julen ändå bli ljusare för många. Vi är stolta för vad Stadsmissionen uträttar och glada över att Svenska kyrkan i Kalmar pastorat har möjlighet att stötta denna verksamhet. Vi vet dock att det behövs mer stöd från fler håll.

Vi vill framföra ett stort tack inte bara till Stadsmissionen i Kalmar utan även till alla andra aktörer som arbetar för att skapa en jul värd namnet för alla. Den värme ni sprider är ovärderlig och visar att det finns hopp för mänskligheten trots att tillvaron och samhället i övrigt blir allt kallare. Fler borde följa i era fotspår i formandet av en bättre tillvaro för de mest utsatta!

Öppen Kyrka Kalmar Pastorat

Birgitta Axelsson Edström

Pierre Edström

Gunnar Thorbert

Claes Ågren