Annons
Insändare

INSÄNDARE: ”Medlemmarna i Kommunal förtjänar bättre”

Borgholm vision är att vara en VÄLKOMNANDE kommun som vill skapa "Sveriges bästa äldreomsorg" och en skola med god arbetsmiljö med kompetent personal där ”Trygga barn växer”. Det är bra! Detta kan åstadkommas genom större satsningar på personalen. En hel del görs, men det haltar betydligt, bland annat för att Borgholm dras med brist på personal. Oavsett vem som står som segrare i valet om några dagar, så måste det till nytänk och radikala satsningar om vi ens vill komma i närheten av "Sveriges bästa äldreomsorg".
Insändare • Publicerad 5 september 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”En hel del görs, men det haltar betydligt, bland annat för att Borgholm dras med brist på personal”, skriver insändarskribenten.
”En hel del görs, men det haltar betydligt, bland annat för att Borgholm dras med brist på personal”, skriver insändarskribenten.Foto: Arkivbild

Först och främst vill vi i Kommunal att chefer och den politiska ledningen lyssnar mer på vad medlemmarna i Kommunal har att säga. Vi måste ta vara på de idéer och erfarenheter medlemmarna har och minska avståndet mellan chefer/politisk ledning och anställda.

Kansensdagen slår hårt när man tvingas stanna hemma med minsta symtom. Välfärdsarbetare kan inte jobba från hemmet vid lättare symptom och de utsätts dagligen för ökad risk för att smittas av sjukdom, och detta är inte kopplat till pandemin – det är välfärdsarbetarnas verklighet varje dag, året om. Fysisk närkontakt med äldre, sjuka omsorgstagare eller med barn är en naturlig del av arbetet och omöjligt att undvika. En barnskötare kan inte avstå en tröstande kram bara för att barnen är snuvigt. En undersköterska kan inte hålla distans när sår ska tvättas, hjälpa till med personlig hygien eller hjälpa någon resa sig från sängen. En busschaufför kan inte hålla distans till sjuka passagerare.

Annons

Utbildning till undersköterskor/barnskötare på betald arbetstid. Satsa dessutom på betald utbildning för de som vill vidareutbilda sig till specialistundersköterskor eller stödpedagoger (LSS). Detta skulle på sikt kunna leda till att det skulle bli enklare att rekrytera och behålla personal - ha rätt personal, samt höja kvaliteten inom skola, vård och omsorg. Ett UTVECKLANDE yrkesval helt enkelt!

Vi behöver en mer långsiktig vision i kommunen om att 85 procent arbetstid ska räknas som heltid. All personal har blivit erbjuden heltid och det är bra, men tyvärr så orkar många inte arbeta heltid. Många av de som gått upp i tid har senare gått ner igen då arbetsbelastning och arbetsmiljön är krävande. Lägre tid skulle kunna locka fler att arbeta inom vård och omsorg. Minutschemat i hemtjänsten måste bort. Om man lyssnar på personal som slutar så är stressiga scheman ofta en viktig anledning.

Det behövs kraftfulla insatser för att behålla och få nya medarbetare. Chefer behöver ta hand om sin personal och lyssna på hur de har det på arbetsplatserna. Idag går stor del av arbetstiden åt att få tag på vikarier, medan personalen sliter för att omsorgstagare/barn/elever ska märka så lite som möjligt av den ansträngda arbetsmiljön.

TILLSAMMANS kan vi skapa Sveriges bästa äldreomsorg. Men då måste politiker och chefer börja lyssna på medlemmarna i Kommunal. De är proffs – och de förtjänar bättre!

Mattias Nilsson - Ordförande Kommunal Öland

Torbjörn Jerlerup - Ordinarie ledamot

Cecilia Laneborg Johnsson - Suppleant

Ulrika Alvarmo - Huvudskyddsombud

Annons
Annons
Annons
Annons