Annons
Insändare

INSÄNDARE: ”Måste fler elever och lärare dödas innan problemen åtgärdas”

För några år sedan steg en knivbeväpnad elev in på Paradisskolans matsal i Nybro. Rektorn lovade att sätta in åtgärder och det är ju bra. Men varför gjordes inte detta för flera år sedan?
Insändare • Publicerad 2 juni 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Jan Stenqvist

I anslutning till Allhelgonahelgen 2021 kom en man in på skolområdet och hotade både elever och lärare varpå eleverna fick förflyttas till Hanemålaskolan istället. För att förebygga och förhindra fler incidenter skickade jag in tio åtgärdsförslag för att komma till rätta med problemen. Jag skrev bland annat till individ- och familjenämnden och till lärandenämnden och jag talade med rektorn och den dåvarande ordföranden i lärandenämnden. Ingen av dem verkade ha något som helst intresse av att ta tag i befintliga problem och ännu mindre att åtgärda dem.

Både elever och lärare har ju dödats de senaste åren. Måste fler elever och lärare dödas innan någon/några åtgärdar problemen? För några år sedan sparade Nybro Kommun 26 miljoner kronor på att bland annat lägga ner skolor. Men detta, straffade sig för när många elever packas ihop på för små ytor så blir det problem. Nybro Kommun sopar problemen under mattan tills situationen blir ohållbar, inte går att lösa samt blir dyrare.

Annons

Mina tio åtgärdsförslag för att förebygga och förhindra hat, hot, våld:

1. Inhägnad av Paradisskolan så att utomstående inte kan komma in och skada/döda elever och lärare.

2. Övervakningskameror.

3. Polisbevakning.

4. Anställning av bland annat fler lärare, vaktmästare.

5. Avväpning av elever innan lektionerna börjar.

6. Drogtestning.

7. Utarbeta program för att stoppa hat, hot , våld.

8. Anställa fler kuratorer och psykologer.

9. Göra Kristendomsundervisningen obligatorisk. Mer samarbete med diakoner och präster på Svenska Kyrkan. Nybro Kyrka finns till exempel i anslutning till Paradisskolan. Det finns många trasiga människor i en trasig värld som behöver tro, hopp, kärlek för att orka överleva och där har kyrkan mycket att bistå med.

Annons

10. Dialoger med elever, lärare och anhöriga. Många elever blir t ex utsatta för våld även hemma, till exempel hedersrelaterat våld.

Eva Höglund

Annons
Annons
Annons
Annons