Annons
Insändare

INSÄNDARE: ”Kanske dags att starta upp bevakningen av hemlösheten i Kalmar igen?

En artikel i fredagens Barometern berättar om en ökande hemlöshet bland våra medborgare i Kalmar. De som kanske allra bäst kan se detta fenomen är vår Stadsmission.
Insändare • Publicerad 3 februari 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Kanske dags att ta detta som skäl för att starta upp bevakningen av hemlösheten i Kalmar igen?”, frågar sig skribenten.
”Kanske dags att ta detta som skäl för att starta upp bevakningen av hemlösheten i Kalmar igen?”, frågar sig skribenten.Foto: Gunnar Lundmark / Svd / TT

2017 gjorde Socialstyrelsen en undersökning av hemlösheten i Sverige. I den konstaterades att i Kalmar fanns då 217 hemlösa - att jämföra med 2011 då 155 ansågs vara hemlösa.

I oktober 2019 slutade Socialnämnden i Kalmar att föra statistik om dessa utsatta. De ansåg då, citat,: “Både socialförvaltningen och enheten flykting och integration ser att bostadssituationen i Kalmar kommun lättat och att få eller inga personer behöver stå utan bostad.” Protokollet avslutas med, nytt citat, : “Vid indikation på förändrad situation kan beslutet omprövas.”

Annons

Stadsmissionen startade i början av 2018 “Projekt Matkasse”. I juni samma år kunde man läsa i Östra Småland att de initialt räknat med ett 10-tal kassar i vecka. De närmade sig i stället 40. Den sista siffra jag hört nyligen är att det idag är över 150 kassar/vecka!

I Hemlöshetsrapporten 2023 kan man tyvärr inte se hur många hemlösa vi har i Kalmar. Däremot finns statistik över antal ansökningar om vräkningar - i Kalmar runt 50/år och stigande tendens.

Kanske dags att ta detta som skäl för att starta upp bevakningen av hemlösheten i Kalmar igen?

Kåre Eriksson

Annons
Annons
Annons
Annons