Annons
Insändare

INSÄNDARE: ”I vilka avseenden påverkas säkerheten så abrupt av en fjärde rollator”

Barometern 11 mars beskrivs i en artikel hur pensionärer i Kalmar, fått det svårare att åka stadsbuss efter att en närtrafiklinje ersatts med en stadsbusslinje.
Insändare • Publicerad 11 mars 2024
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”I vilket/vilka dokument finns ”regeln” om max tre rollatorer, och hur är regeln formulerad och motiverad där?”
”I vilket/vilka dokument finns ”regeln” om max tre rollatorer, och hur är regeln formulerad och motiverad där?”Foto: Mats Holmertz

Problemet handlar om att en buss inte får ta med fler än tre rollatorer och att några resenärer därför nekats resa. Att vänta en timma på nästa buss sägs ha varit det råd de fått.

Det skall finnas en ”gammal” regel om maximalt tre rollatorer per buss, enligt trafikdirektören på KLT, och den sägs vara till för allas säkerhet. Det är Bergkvarabuss som aktualiserat regeln, enligt artikeln, och nu vill att den skall efterlevas – alltid och av alla chaufförer. KLT och Bergkvarabuss förefaller helt ense om detta.

Annons

Är detta verkligen sant? Är det ett ok sätt att sälja in kollektivtrafik till medborgarna, i synnerhet till dem som kanske helt saknar alternativ till att ta bussen för att handla eller uträtta andra ärenden?

Följande frågor är värda ett svar från berörda företag, tjänstemän och politiker, anser jag:

• I vilket/vilka dokument finns ”regeln” om max tre rollatorer, och hur är regeln formulerad och motiverad där?

• I vilka avseenden påverkas säkerheten så abrupt av att en fjärde eller femte rollator tas ombord på bussen? Varför är gränsen satt vid just tre, som om säkerhetskraven så långt inte alls är hotade?

• Har ni försökt hitta lösningar på hur gruppen ”resenärer med rollator” skulle kunna få sitt transportbehov tillgodosett på annat sätt, eller känns det ok att låta några vänta till ”nästa buss”?

• Teoretiskt skulle alltså stadsbuss 411 (eller annan linje) kunna anlända till en busshållplats i princip tom på passagerare, och på busshållplatsen väntar fyra personer med rollator. Låter det inte absurt att chauffören då tar ombord tre av dessa men lämnar den fjärde kvar, eller är det så vi ska bemöta vår medmänniska?

Olof Andersson, Emmaboda

Annons
Annons
Annons
Annons