Annons
Insändare

INSÄNDARE: ”Blir man fler personal till detta med sex timmars arbetsdag? ”

I Nybro kommun är moderaternas lösning på personalbristen i äldreomsorgen och särskilt på Kvarnbacken att införa sex timmars arbetsdag där. Låter ju fint eller hur?
Insändare • Publicerad 10 september 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Lämnas färre avdelningar obemannade med sex timmars arbetsdag?”, undrar insändarskribenten.
"Lämnas färre avdelningar obemannade med sex timmars arbetsdag?”, undrar insändarskribenten.Foto: Jan Stenqvist

Men det löser inte de grundläggande problemen där – den låga bemanningen. Att ge dementa god och mänsklig omsorg tar tid. Tid för var och en av de boende, för just den personens behov. Tid att vägleda och vänta på en äldre människa där allt kan gå lite långsamt. Att man ofta bara är två personer som ska hinna hjälpa åtta ofta oroliga boende med morgontoalett och frukost, där ibland en person ensam kräver en personals uppmärksamhet i timmar lämnar då en personal att själv hinna med och ha tid för de andra sju, och deras behov.

Blir man fler personal till detta med sex timmars arbetsdag? Och trots att Socialstyrelsen rekommenderar att inga avdelningar på ett demensboende bör lämnas obemannade nattetid måste man på grund av nattbemanningen på Kvarnbacken alltid lämna en, vissa nätter till och med två avdelningar konstant obemannade, trots att det kan vara ledsna, oroliga och förvirrade människor uppe och vandra på alla avdelningar nattetid. Lämnas färre avdelningar obemannade med sex timmars arbetsdag?

Annons

Ökad bemanning ger ju inte bara en mindre stressig arbetsmiljö och bättre möjlighet att bedriva en god vård, det ger också möjligheter till bättre scheman och därmed bättre återhämtning för personalen. Innan man börjar locka med kortsiktiga löften som sex timmars arbetsdag bör man nog se över bemanningsgraden. Skulle tro att den personal som verkligen vill jobba i omsorgen och brinner för sitt jobb välkomnar en sådan åtgärd mer.

En undersköterska

Annons
Annons
Annons
Annons