Annons
Insändare

INSÄNDARE: ”Även jag, som är en man, blev chockad över den här informationen”

Nyligen fick jag veta att det inte finns en gynekolog, eller kvinnoklinik i vår kommun och våra kvinnor behöver åka många kilometer till närmaste stad, som då blir antingen Kalmar eller Västervik, vilket är helt obegripligt.
Insändare • Publicerad 10 augusti 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Nyligen fick jag veta att det inte finns en gynekolog, eller kvinnoklinik i vår kommun och våra kvinnor behöver åka många kilometer till närmaste stad, som då blir antingen Kalmar eller Västervik, vilket är helt obegripligt”, skriver insändarskribenten.
”Nyligen fick jag veta att det inte finns en gynekolog, eller kvinnoklinik i vår kommun och våra kvinnor behöver åka många kilometer till närmaste stad, som då blir antingen Kalmar eller Västervik, vilket är helt obegripligt”, skriver insändarskribenten.Foto: isabell Höjman/TT

Även jag, som är en man, blev chockad över den här informationen. Det är en självklarhet att pengar och befolkning är de viktigaste förutsättningarna för att skapa ny arbetsplats, inklusive läkare. Winston Churchill sa: " «When you come down to it, it's all about money, isn't it?». Det finns några saker som inte kan utvärderas enbart som lönsam eller olönsam. Exempelvis kan det inte bli lönsamt att öppna en äldreboende i Misterhult, som vi nyligen röstade på. Det är vår plikt att ta hand om våra föräldrar. Det kommer aldrig att bli lönsamma psykiatriska sjukhus eller förskolor. Det är samma sak med det känsliga ämnet som akut gynekolog.

Jag pratar inte om en plastikkirurg eller nutritionister, vilka är tjänster som kommunen kan vänta med. Det är dessutom inte så svårt att åka minst 50 kilometer till en plastikkirurg eller annan typ av vårdklinik. Patienter kommer till en akut gynekolog när det inte är möjligt att vänta och det underlättar inte att behöva åka minst en timme när en kvinna har akuta besvär. Detta gäller inte ens de som kan åka med buss, vilket är ännu svårare för dem att ta sig till en annan stad kollektivt.

Annons

En timme tar det med bil, med buss tar det mer tid med tanke på olika avgångar och eventuella förseningar. Det finns insatser som kommunen gärna tar tag i och utför omedelbart, som exempelvis för några år sedan då det godkändes att höja skatterna för att rengöra hamnen, vilket är självklart viktigt i sig. Däremot tycker jag att det är ännu viktigare att ta hand om våra kvinnor, mammor, fruar och döttrar. Oavsett vad, så har kvinnan rätt till gynekologisk vård inom rimligt avstånd, inom vår kommun.

Vår kommun är unik i Sverige. Vi har hamn, OKG, Scania med mera. Det finns inte så många kommuner som har så många och så olika arbetsplatser. Varje dag kommer hundratals arbetare till oss från andra kommuner inklusive kvinnor. Alla kommer hit för att jobba, men måste åka till andra kommuner för vård. Dessutom behöver vi överväga de nya politiska realiteterna - kriget i Ukraina. De flesta flyktingarna är kvinnor eller tjejer. Det betyder att närvaron av en gynekolog blir ännu mer relevant.

Vår kommun är så rik att den kan stödja ett hockeylag i SHL. LAGET! Men en akut läkare kan vi inte ha? Åtminstone 2–3 dagar i veckan hade också varit något som kvinnorna skulle uppskatta.

En bekymrad medborgare inom Oskarshamns kommun

Annons
Annons
Annons
Annons