Annons
Insändare

INSÄNDARE: ”Att några byråkrater nu ställer till ett elände är bara att beklaga djupt”

Behandlinggården Nymålen är ifrågasatt och både brukare och personal där uppe mår för tillfället mycket dåligt. Några pappersvändare inom regionen och kommunen vill dra ner på personalen och förändra verksamheten på ett sätt som skulle på grundaren till Nymålen Björn Grubbström att vända sig i graven.
Insändare • Publicerad 5 juni 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Björn, som var en verklig visionär och idekläckare, arbetade som chef på vuxenpsykiatrin under lång tid. Hans idé att patientenrna skulle må bättre av att arbeta med djur och natur istället för tung medicinering och periodvisa inläggningar på Västervik förankrades. Björn och jag blev bekanta med varandra när jag arbetade med folkhälsoprojektet Friskare Oskarshamnare under 80/90 talet.

Vi hade en stor samsyn tillsammans i många folkhälsofrågor bland annat då behandlingsformer inom psykiatrin. När Nymålen för ett antal år sedan var i farozonen på grund av att kommunen och landstinget inte var överens i den ekonomiska frågan startade vi ett upprop för Nymålens fortsatta existens och det föll väl ut.

Annons

Nymålen rustades upp med nya byggnader istället för att läggas ner. Tyvärr lever inte Björn längre. Hade han sett vad som nu händer på hans hjärtesak Nymålen hade han kraftfullt agerat. Att några byråkrater nu ställer till ett elände är bara att beklaga djupt. Det finns ingen uns till empati hos dessa människor utan med en härskarementalitet vill de nu visa sin makt över brukare och personal. Kommunalrådet

Lukas Lodge och regionrådet Lena Granath har nyligen besökt Nymålen. Båda uttryckte sin stolthet och beundran över verksamheten på Nymålen. Bevisa detta nu Lukas och Lena och se till att denna form av mönsterpsykiatri får leva kvar utan förändringar. I annat fall kommer notan för ekonomi och psykisk ohälsa att öka lavinartat för både kommun, region och brukare.

Jan Johansson, engagerad i Nymålen

Annons
Annons
Annons
Annons