Annons
Insändare

INSÄNDARE: ”Återinför B2-skolan i byar med få barn”

Ständigt och jämt läser vi i denna tidning om svårigheten att få till lokal utbildning då barngrupperna är för små. Det slutar ibland med beslut om bussning till annan större by. I värsta fall läggs ansvaret på föräldrarna att skjutsa sina barn till den större byn!
Insändare • Publicerad 20 december 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

När jag gick i små -och storskolan här ute på Skäggenäs hade vi en ordning som hetta B2. Årskurs 1 och 2 i samma skolsal med en fröken och årskurs 3 till årskurs 6 i en annan byggnad strax intill den lilla med en stor skolsal, med en fröken. Byggnaderna låg i byn Boda. Halvvägs mellan Revsudden och Rockneby.

Jag vill minnas att det fungerade bra. När det var dags att gå upp i årskurs 7 fick alla cykla till Rockneby. Det fungerade också bra även om cykelvägen från längst ut på Revsudden till Rockneby var lång. Själv fick jag och grannkompis cykla till Rockneby redan för årskurs 6 då det inte fanns plats i Boda skola för alla. Jag själv gick aldrig årskurs 7 då jag i stället började på realskolan inne i Kalmar.

Annons

Mitt förslag blir, återinför B2-skolan i byar med få barn för att slippa bussa dessa lång väg till en större by med fler barn. I alla fall för åk 1-6. Det här skulle vara bra, inte bara för aktuella barn men för många byar som skulle kunna fortsätta leva med egen skola ”mitt i byn”! I annat fall kanske föräldrar tvingas flytta för att undvika bussning av sina barn.

En sådan förändring skulle troligen i nuläget göra det möjligt att ha råd med två lärare i ett sådant B2-klassrum. Men, det borde finnas tillräckligt många stabila lärare som ensam skull klara av en B2- undervisning. Och, ett sådant klassrum skulle självklart var mobiltelefonfritt!

Rolf B Bertilson/Drag

Annons
Annons
Annons
Annons