GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

INSÄNDARE: "Assistans vid självmord är en vidrig och otänkbar handling"

Krönikan av professor Jörg Carlsson 13/1 måste bemötas.
Insändare • Publicerad 19 januari 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Den handlar om att legalisera eutanasi i vårt land, det vill säga legaliserad läkarassisterad dödshjälp i Sverige. Förnuftigt nog har de flesta i parlamentet i EU tagit avstånd från läkarledda självmord, liksom Svenska Läkarförbundet och World Medical Association (internationell läkarorganisation som grundades 1947).

Svenska läkare har haft den urgamla eden i åtanke för sitt handlade: ”Aldrig skada, om möjligt bota, ofta lindra, alltid trösta.” För mig som haft dessa ord som rättesnöre är assistans vid självmord en fullständigt vidrig och otänkbar handling.

Då och då möter jag oroliga patienter, kanske gamla med eventuell begynnande demens som kan säga: ”Jag är väl mest till belastning, det blir väl ättestupan?”. Om eutanasi tilläts i Sverige, kan den vetenskapen orsaka ökad ångest och oro i olika patientgrupper. Så vill väl vi ändå inte ha det i Sverige?

Jag hoppas och tror att vi aldrig kommer att ha legitimerad personal i Sverige som assisterar vid självmord.

Observatör och läkare

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.