Annons
Insändare

"I framtiden vill jag inte behöva begränsa min dotter”

Tänk en värld utan machokultur där kvinnan kan gå ensam ute på en promenad.
Insändare • Publicerad 5 december 2022 • Uppdaterad 6 december 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi måste sluta skydda våra döttrar – och i stället fokusera på att utbilda våra söner”, skriver insändarskribenten.
”Vi måste sluta skydda våra döttrar – och i stället fokusera på att utbilda våra söner”, skriver insändarskribenten.Foto: Åserud, Lise

Det var inte förrän i högstadiet som jag verkligen insåg hur utsatta tjejer är. En kompis i min klass kom en varm vårdag till skolan med ett linne. Nu undrar ni säkert vad som är fel med det? Problemet var att hon blev tillsagd av vår manliga lärare. Han sa att hon visar alldeles för mycket hud och att det inte är lämpligt att komma klädd på det viset till hans lektioner. En annan dag kom en annan tjej i min klass i samma linne från samma märke till skolan. Enda skillnaden var att hon inte blev tillsagd. Fatta vilket korrupt samhälle vi lever i när en tjej med stora bröst inte får ha ett linne på sig medan en tjej med mindre bröst får ha det. Och fatta hur sjukt att en man tror sig ha rättigheten att kommentera vad en flicka i 14–15-årsåldern får ha på sig. Nu måste vi också tänka på hur vår kropp är formad när vi väljer kläder. Vi får ju inte visa för mycket hud eftersom männen inte kan kontrollera sig.

Jag vet att kvinnor inte är de enda som råkar illa ut i samhället. Jag vet att det också finns pojkar som gör det. Jag vet att kvinnor också är en del av problemet. Och jag finner en sorg för alla män där ute som utsätts för dessa hemska händelser. Men till er killar, har er mamma sagt till er akta er för kvinnor? ”Se upp, det finns farliga kvinnor som kan ta er. Gå inte för lättklädd, kvinnor kan ju tolka dig fel”. Jag tror faktiskt inte det. Min familj har varit oroliga för mig. De är rädda för att något ska hända mig. De är rädda för att låta mig gå en promenad i skogen ensam. Jag är ju en tjej. Jag tror inte mina föräldrar är de enda. Jag tror snarare att de flesta flickor har fått växa upp med dessa ord. Den stora skillnaden kan man först se om man växt upp med en bror. För min storebror var de aldrig oroliga för på samma sätt. Tror ni han fick höra att han skulle passa sig för hur han är klädd och att tjejer kan smutstalka honom i skolan? Tror ni de var oroliga när han gick ensam i skogen. Nej, han är en man.

Annons

Nu går jag sista året på gymnasiet och jag anser att machokulturen har skapat det vi tjejer tvingas utsättas för varje dag i olika former på jobben, i skolan och på fritiden. Man pratar så mycket om jämställdhet hit och dit men under alla mina skolår så har aldrig någon utbildat varken min klass eller de andra klasserna om den så kallade machokulturen. Det var inte förrän någon vecka sedan som nästan hela Stagneliusskolan blev tvingade till en föreläsning som just handlade om mannens värld och machokulturen. Jag är så tacksam för att länsstyrelsen gick in och sponsrade så vi fick en möjlighet att se denna fantastiska föreläsning.

I flera år har man pratat om hur man ska bemöta ett samhällsproblem där kvinnorna inte längre kan gå säkra ute på gatorna. Jag skriver det här idag, 18 år, och vi har inte kommit någonstans. Jag hoppas innerligt att det är någon politiker i kommunfullmäktige, eller någon högt uppsatt person som läser detta. Kan vi inte hjälpas åt att lösa det här? Kan vi inte lägga mer resurser i att ha temaveckor på skolorna som belyser dessa viktiga samhällsproblem? Kan inte denna föreläsning vara schemabrytande varje termin för varje klass i högstadiet och på gymnasiet? Den kanske inte löser alla problem, men om en lär sig något vettigt från den så är vi ett steg närmare ett tryggare samhälle. Tar vi aldrig det steget så kommer vi bara gå i baksteg.

I framtiden vill jag inte behöva begränsa min dotter och jag vill absolut inte behöva lära henne ondskan som gömmer sig ute för henne i världen för att hon är en tjej. Jag vill i stället ge henne en barndom som vem som helst ska ha. Den barndom som de flesta tjejer inte får. Den frihet som alla tjejer borde ha. Den frihet som männen får. Men innerst inne vet jag att jag inte kommer kunna ge henne den. Det är hemskt att alla föräldrar måste hålla extra koll på sin döttrar. Men hur länge till ska det behöva vara såhär? Vi måste sluta skydda våra döttrar – och i stället fokusera på att utbilda våra söner. Därför anser jag att vi bör lägga mer fokus på att satsa pengar på temaveckor, utbildningar och på föreläsningar som belyser machokultur och mäns våld mot kvinnor på alla Kalmars högstadie- och gymnasieskolor.

Maja Alic

Annons
Annons
Annons
Annons