Annons
Insändare

”Hyresgästföreningen vill förhandla – det har vi inte gjort på åtskilliga år”

Replik på Jonas Hellbergs insändare: ”Ett misstag som i längden missgynnar hyresgäster”.
Insändare • Publicerad 22 maj 2024
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag har först en fråga till dig Jonas: Vilket är misstaget och vem har begått det? Är misstaget att hyresgästföreningen talar för sina medlemmar eller att skiljedomen inte gick fastighetsägarna till mötes fullt ut? Och vilket misstag begicks av vem.

Ytterligare en fråga: Var i vårt inlägg finner du belägg för art vi vill skrota treparten? Vi omfamnar den men vill revidera den. Den har tolkats av vissa fastighetsägare som att ingen hänsyn ska tas till hyresgästernas situation. Den har också lett till att vissa fastighetsägare vid första förhandlingstillfället kommit med definitivt slutbud och därefter brutit förhandlingarna innan dom ens börjat. Hyresgästföreningen vill förhandla, det har vi inte gjort på åtskilliga år med bland annat Kalmarhem.

Annons

Hyresgästföreningen har i en rapport granskat ett trettiotal privata ägares ekonomiska redovisningar – små, medelstora och stora, alltså ett representativt urval. Det visar sig att vinsterna motsvarar 28 procent av hyran de senaste fem åren.

Vi vet sedan tidigare att det är en lönsam bransch och att den varit det över tid. Det som förvånar är hur stor skillnad det är på hur fastighetsägarna låter i debatten och hur de låter i sina redovisningar.

Tongången från fastighetsägarna är att när de får ökade kostnader, och vad de tycker är otillräckliga hyresökningar, så måste de direkt skära på underhållet. Men det faller dem aldrig någonsin in att skära på vinsterna. Jag tror inte att det finns någon annan bransch där man alltid förväntar sig samma vinstnivåer oavsett vad som händer i omvärlden.

Jonas, hoppas fastighetsägarna är intresserade av förhandlingar till hösten och att utgångsbuden är rimliga.

Christer Bergqvist, medlem i Hyresgästföreningen

Annons
Annons
Annons
Annons