GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hur man upplever vindkraft är en inställningsfråga

Replik på insändaren: ”Skapa inte ett blinkande inferno på Ölands östra sida.”
Insändare • Publicerad 16 november 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”För mig är vindkraftverken smäckra och eleganta med en futuristisk härlig symbolik om att vi kanske klarar vår hälsa och klimat på jorden”, skriver insändarskribenten.
”För mig är vindkraftverken smäckra och eleganta med en futuristisk härlig symbolik om att vi kanske klarar vår hälsa och klimat på jorden”, skriver insändarskribenten.
Foto: Johan Nilsson / TT

Man tar sig för pannan. Så annorlunda världsbild. Hur har vi det nu med fakta?

En akut klimatkris, ett kämpigt klimatmöte i Glasgow som avslutades samma dag med gråt och desperation att rädda det som räddas kan. Här har vi nu en akut elbrist, satsning på elfordon liksom omställning till el i energikrävande industriella processer som tillverkning av stål- betong- och bilbatterier samt enorma datalagringshallar som bara slukar el.

Elöverskottet i Norrland kommer kanske snart gå åt på dessa stora satsningar samtidigt som flaskhalsar i elöverföringen till södra Sverige inte kommer byggas bort under en överskådlig tid.

Vattenkraft, vindkraft och solenergi kommer från förnybara energikällor och är utsläppsfria. Vattenkraften räcker inte till liksom solelens bidrag. Kärnkraften är varken evig eller billig och kan ifrågasättas vad gäller inte minst avfallshanteringen och säkerheten. Oljekraftverket i Karlshamn som reserv har varit igång. Dyrt och fossilt.

Vindkraften växer men, återigen, det behövs mycket mera el och en betydande utbyggnad helst till havs med bättre vindförhållanden och mindre konflikter med boenden.

Vindkraftens projekteringar är underbyggda med påkostade studier om eventuell miljöpåverkan och prövas rättsligt och de stora och havsbaserade beslutas på den högsta nivån i Sverige; av regeringen.

”För mig är vindkraftverken smäckra och eleganta med en futuristisk härlig symbolik om att vi kanske klarar vår hälsa och klimat på jorden.”
Alexandra Norén

Tyvärr finns det inget energislag som är helt harmlöst mot miljön. Därför är energisparande, energieffektivisering, återanvändning och återvinning samt förbränning mycket viktiga ingredienser i energisystemet.

Utöver det kan vi människor tycka att det är bra med vindkraft men "inte här.” Det vetenskapligt belagda fenomenet heter "not in my backyard". Fast vindkraftverken långt till havs är knappast någons "gård"?

Jag bor på Öland på somrarna och ser Kårehamns eleganta vindkraftsbåge i havet när vi cyklar dit och badar. På kvällarna kan vi se ljusen från stugan. Visst, många och höga vindkraftverk kommer att synas långt när himlen är mörk; en viss tivolieffekt. Det kan man nog vara utan. Sommarnätterna är dock mest ljusa.

Hur man upplever vindkraft är en inställningsfråga. Det heter väl att Öland är solens och vindarnas ö? Gamla kvarnar gick på vind. Det tycker vi i dag är ett fint kulturarv.

Utsläppsfri energi imponerar på mig då jag inte är bortskämd med ren luft som boende och cyklande i storstäder förut. Förbränning av fossila bränslen, bolmande skorstenar på industrier och kännbara bilavgaser liksom svart rök efter lastbilar och bussar har inte varit en hit och det är inte antikt jättelänge sedan. Hälsoproblem med astma, allergier, cancer, hjärt-och kärlsjukdomar är kopplade till luftföroreningar. Det är fossila bränslenas avgaser med sot/partiklar, kväveoxider, oförbrända toxiska kolväten och bildning av ozon som står för den hälsoskadliga påverkan. Naturen tar stryk med försurning och övergödning av hav, sjöar och vattendrag.

Utöver vindkraftens relativt låga miljöpåverkan så har jag tilltro till demokrati och miljöprövningsprocesser. För mig är vindkraftverken smäckra och eleganta med en futuristisk härlig symbolik om att vi kanske klarar vår hälsa och klimat på jorden. Att våra barn och barnbarn kan uppleva annat än torka, översvämningar och en migration som ingen kan föreställa sig. Jag tror att jag kan leva med någon blink och belysning som flört "från himlen" året runt; till det priset.

Alexandra Norén, en annan vän av Öland

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.