Annons
Insändare

”Hur länge ska vi som Torsåsbor bara köpa allt som politikerna hittar på?”

Jag vill börja med att som politiker är man folkvald, vilket är ett förtroende som jag tycker ska förvaltas väl. Vilket jag inte tycker att Henrik Bokor gör.
Insändare • Publicerad 14 mars 2024 • Uppdaterad 25 mars 2024
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vem som helst kan bli politiker, det behövs ingen utbildning och egentligen inga krav. Det gäller bara att prata för sig och bli vald. Jag vet att det är lite mer än så. Men på det hela taget så är det folk som väljer och nu tycker jag att det räcker.

Min gräns har passerats när jag läste i Barometern att det nu ska anställas en kommunchef utan att tjänsten lystet ut. Henrik Nilsson Bokor säger att:

Annons

”Det har varit ett spel för gallerierna och orättvist mot övriga sökande att annonsera ut tjänsten. Han säger att det normala är att kommunen annonserar ut även chefstjänster men att man i det här fallet valt att göra ett undantag.”

Här tycker jag att Henrik Nilsson Bokor pratar emot sig själv, det normala är att utlysa en tjänst men att i det här fallet gör vi ett undantag. För vems skull gör vi det? Har vi som Torsåsbor inte rätt att få den bästa kommunchefen. Vad är det som säger att Fredrik Frisell är det bästa alternativet när tjänsten inte utlystes. Hur kan man ens göra så när det är så viktigt att övriga i kommunen har rätt utbildning och att man söker de tjänster som finns. Ska man inte då lysa ut den högsta tjänsten som vi har i kommunen bara för att politikerna ska göra ett undantag. Om kommunen börjar att anställa människor för att de tycker att de är bäst lämpade utan att ge andra en ärlig chans, hur kommer det då att se ut i vår kommun? Det har verkligen ökat min oro för vår kommun. Det har även ökat mitt misstroende mot våra folkvalda.

Henrik Nilsson Bokor säger vidare: ”Det har blivit en osäkerhet med en öppen rekrytering. Dessutom hade det blivit oseriöst när vi visste vem vi ville anställa.” Blir det inte orättvist för Fredrik Frisell att bara få en tjänst och inte förtjäna den på rätt väg. Eller är man rädd för att han inte skulle stå sig gällande andra ansökningar? Jag säger inte att jag har något emot Fredrik Frisell, jag säger bara att jag tycker att det ska gå rätt väg och det gör det inte i det här fallet.

”Samtliga fackförbund har i samverkansprotokoll reserverat sig mot beslutet. Detta av formella skäl, eftersom man anser att tjänsten ska konkurrensutsättas.”

Borde inte en väckarklocka börja ringa här eller bryr sig inte Henrik Nilsson Bokor om det heller i viljan att tillsätta den kommunchef som han och andra valt.

Sedan att han förringar de chefer som är tillsatta på rätt väg, genom att ansöka en utlyst tjänst, borde göra de mer upprörda än vad det gör mig.

”Henrik Nilsson Bokor menar också att eftersom många chefer är relativt nyanställda: HR-chef, socialchef, bildningschef, så är det viktigt med en kontiunitet och trygghet när den nta chefsgruppen ska jobba ihop sig.”

Menar han då att de nya cheferna inte skulle klara av att få en ny kommunchef, jag tycker inte att det är ett skäl man kan använda sig av. För jag tänker att oavsett om man ny och inte så kan man alltid arbeta ihop sig om man har viljan.

Jag tycker att man får göra om och göra rätt och jag tycker att Henrik Nilsson Bokor ska vara rädd om förtroendet han har fått av de som röstar på honom. Det tycker jag inte är något han visar nu när han med säkert andra politikers hjälp hittar på sina egna regler istället för att hålla sig till det som egentligen är det normala för andra kommuner och borde även gälla i Torsås kommun. Att utlysa tjänsten så att alla får en chans som har rätt kompetens och utbildning. Det tycker jag att vi som Torsåsbor är värda. Nu har jag fått säga vad jag tycker.

En upprörd och arg Torsåsbo

Annons
Annons
Annons
Annons