Annons
Insändare

”Hur kan biblioteket övertrumfas av ett bankhus?”

Angående biblioteket i Emmaboda och en eventuell flytt till de före detta banklokalerna vid torget.
Insändare • Publicerad 3 april 2024 • Uppdaterad 3 april 2024
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Om tidsplanen håller och besluten fattas kommer kommunens huvudbiblioteket att öppna i bankhuset vid Centrumtorget den 1 juli 2025.
Om tidsplanen håller och besluten fattas kommer kommunens huvudbiblioteket att öppna i bankhuset vid Centrumtorget den 1 juli 2025.Foto: Peter Lejon

Det befintliga biblioteket har funnits sedan 1981 och har ändrat karaktär genom åren beroende på verksamhetsledare.

Att rusta bankhuset skulle kunna kosta mellan 10 och 20 miljoner enligt Johan Jonsson den 13 mars. De pengarna ska också avbetalas och betalas ränta för plus drift med avgifter för vatten, el, städning, vaktmästeri med mera.

Annons

Nu är hyran 1,5 miljoner till Folkets hus för befintliga lokaler per år, där taket nyligen reparerats och ventilationen åtgärdats. Hyran på bankhuset skulle kunna bli 500 000 kronor billigare per år sade Johan Jonsson. Hur blir det med ombyggnadskostnader på 10–20 miljoner plus inköp 1,5 miljoner för bankhuset?

Nuvarande bibliotek är ritat för att vara bibliotek. Högt i tak, en vacker parkmiljö bakom och stora fönster ut mot grönskan, lätt att hitta parkering alltid. Kulturaktiviteter, kursverksamhet, bio, sammanträdeslokaler i Folkets hus i anslutning till det nuvarande biblioteket. Hur kan detta bibliotek övertrumfas av ett bankhus?

Konsekvensbeskrivning? Varför får vi inte se den? Situationen kring Ica-Coop-torget? Finns det inte risk för att biblioteket blir en värmestuga för kringströvande ungdomar som behöver någonstans att vara? Gör en centralt belägen ungdomsgård i stället för ett bibliotek. Gör ett verksamhetscentrum för ungdomar av bankhuset. Det behövs. Anställ utbildad personal. Låt biblioteket vara bibliotek även i fortsättningen. Använd ombyggnadspengarna till levande verksamhet i bankhuset: kursverksamhet, föredrag, SFI-undervisning, utställningsverksamhet, redovisning av kommunala beslutsprocesser, klotterplank med mera.

Redan i dag har man problem med spelregler och ordningsregler på nuvarande bibliotek. Hur ska det då bli vid Coop-Ica-torget? Emmabodabor är rädda för att gå ut efter mörkrets utbrott. Blir det bättre om bankhuset blir bibliotek? Troligen inte.

Folkets hus är Emmaboda kulturcentrum och har skött sin verksamhet bra i alla år. Låt det fortsätta fungera bra. Blir det kanske nödvändigt att anställa väktare om biblioteket flyttas till Coop-Ica-torget? Vad kostar det? Skadegörelse med stora självrisker? Stölder – vem har uppsikt över de små studierummen? Varför ändra på ett vinnande koncept? Låt Folkets hus med vårt nuvarande bibliotek fortsatt vara Emmaboda kulturcentrum. Bygg gärna en konsthall i anslutning till nuvarande bibliotek. En hall som kan användas även när biblioteket är stängt till konstförevisning, föredrag, musikframträdanden och kommunstyrelsemöten? Upp i ljuset med demokratin. En central verksamhetslokal av bankhuset med rätt utbildad personal. Låt biblioteket vara bildningscentrum – inte fritidsgård – med för det ändamålet outbildad personal.

Samhällsmedborgare, inte samhällsmotborgare

Annons
Annons
Annons
Annons