Annons
Insändare

Hultsfreds kommun behöver en smådjursveterinär

En människas bästa vän är väldigt ofta ett djur. En hund eller katt, en kanin eller vilket som helst av alla de djur som vi idag har svårt att tänka oss att undvara i våra liv.
Insändare • Publicerad 1 april 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenterna efterlyser en smådjursveterinär med mottagning i Hultsfreds kommun.
Insändarskribenterna efterlyser en smådjursveterinär med mottagning i Hultsfreds kommun.Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Den här vännen är ibland det enda sällskapet i vardagen. Det som får sin ägare att kliva upp ur sängen på morgonen, som ser till att man får den där viktiga motionen och den ännu viktigare närkontakten.

För djurägare finns det ett ansvar för den fyrfota vännens väl och ve, hälsa och sjukvård. Ett ansvar som många tar allvarligt. Det är inte längre kutym att genast avliva, det finns behandlingar för djur som motsvarar det som erbjuds människor.

Annons

Tyvärr finns det något som allvarligt bekymrar många i Hultsfreds kommun.

Här saknas det veterinär.

I coronapandemins kölvatten har vi sett en mycket stor ökning av hundar och katter i hemmen. Djur som ska vaccineras och ibland medicineras eller behandlas för olika åkommor, sjukdomar eller i skadeprocesser. Ibland kan det röra sig om snabb avlivning i barmhärtighetens namn.

De jouröppna djursjukhusen finns på åtskilliga mils avstånd, men det är dit man måste ta sig när situationer uppstår. Resorna kan bli många fram och tillbaka för behandlingar, bandagebyten eller bara rena kontroller, sådant som skulle kunna göras hos en lokal veterinär. Man måste ta ledigt, ha ett fordon som kan transportera, be någon ta hand om det som lämnas kvar hemma under flera timmar. Många gånger tar besöket på djursjukhuset hela dagen i anspråk. Historier om vånda och sorg, om djup förtvivlan är inte ovanliga.

Under några år hade Vimmerbys distriktsveterinärer mottagning i Hultsfred ett par gånger i veckan. En distriktsveterinärs första prioritet är trots allt lantbrukets djur, det fanns inte resurser nog att fortsätta med smådjurspraktiken här.

Ett djursjukhus i Hultsfreds kommun är en långsökt tanke.

En smådjursveterinär med mottagning är däremot en önskedröm, som borde kunna bli sann. Här finns många bra lokaler att välja på i orterna. Vi har vår fina kommun med möjlighet till ett rikt friluftsliv, skogar och sjöar, nära till det mesta och så alla dessa djurägare som väntar med öppna famnen. Det måste väl kännas lockande för en driftig veterinär!

Brita Freudenthal, djurägare, kandidat KD Hultsfred

Sofi Freudenthal, djurägare, kandidat KD Hultsfred

Annons
Annons
Annons
Annons