Annons
Insändare

"Höjningarna av hastigheten beror på kommunens beslut”

Replik på insändaren från ”Fartblind” i Barometern den 29 april om hastigheten i Hammarglo samt artikeln den 16 april om höjda hastighetsgränser i Patamalm/Hammarglo/Ålems kyrkby.
Insändare • Publicerad 5 maj 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I en replik förklarar Länsstyrelsen Kalmar län varför hastigheten höjs på vissa orter i Mönsterås kommun.
I en replik förklarar Länsstyrelsen Kalmar län varför hastigheten höjs på vissa orter i Mönsterås kommun.

Insändarens påstående om att länsstyrelsen har beslutat att höja hastigheten från 50 till 70 kilometer i timmen i bland annat Hammarglo, Mönsterås kommun, stämmer inte. Höjningarna av hastigheten i bland annat Hammarglo, Patamalm och Ålems kyrkby beror på kommunens beslut att upphäva sitt tidigare beslut om tättbebyggt område på dessa sträckor. Vid ett sådant beslut höjer kommunen med automatik hastigheten till 70 kilometer i timmen. I motsats till vad som står i artikeln behöver kommunen inte Trafikverkets godkännande för beslut om tättbebyggt område.

Det stämmer inte heller att länsstyrelsen, enligt artikeln i Barometern den 16 april, sagt att 70 kilometer i timmen är en rimlig hastighet. När Länsstyrelsen får en begäran från kommunen att sänka hastigheten på de vägsträckor där kommunen genom sitt beslut höjt hastigheten, är länsstyrelsens möjligheter att sänka hastigheten begränsade och beroende av om det finns dolda hinder eller förhållanden som kan missbedömas.

Annons

Rättsenheten, Länsstyrelsen Kalmar län

LÄS MER:

Annons
Annons
Annons
Annons