Annons
Insändare

”Höjer mina ögonbryn så de slår i taket”

Replik på insändaren ”Den medicinska kompetensen på medicinkliniken måste höjas.”
Insändare • Publicerad 10 maj 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Jan Brunby

Jag höjer mina ögonbryn så de slår i taket när en fritidspolitiker i Oskarshamns kommun själv utnämner sig till examinator att bedöma kompetens på sjukhusets läkare och sjuksköterskor.

Jag upplever att han som svenske kocken i mupparna blandar äpple och päron till en misslyckad politisk komplott. Själv är jag samhällsintresserad pensionär sedan flera år tillbaka med en dotter som arbetar som sjuksköterska, dock inte på Oskarshamns sjukhus utan ett större sjukhus i Stockholm. Hon uppdaterar mig på hur svenska sjukvården ser ut och vilka utmaningar som finns. Som jag förstår så är det sjukhusets ansvar att anmäla lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg om man anser något fel har begåtts. Även om både läkare och sjuksköterskor har legitimation för sin yrkesroll är nog inte någon felfri inte ens om man är folkvald fritidspolitiker. Varför inte vända på myntet och se det som en bra kontrollpunkt för att ha kvalitet på den verksamhet som bedrivs och att man har koll på vad som händer både i ledning och ute i verksamheten? För visst är det väl Inspektionen för vård och omsorg som organisation som bedömer och beslutar? Om fritidspolitikern försöker hitta politiska poäng genom att skrämma skattebetalare om att sjukhuset har kompetensbrist är det allvarligt nog och dags för honom att lyfta på sin kockmössa och inse brister i sin egen kompetens. Jag instämmer till fullo med debattartikeln från partipolitisk obunden i Oskarshamns kommunfullmäktige att fritidspolitikern inte bara är dåligt insatt i Oskarshamnspolitiken utan även i hur sjukvården i regionen fungerar. Vederbörandes inlägg gynnar inte heller möjligheten för sjukhuset att hitta ny personal med rätt kompetens.

Annons

Avslutningsvis så har jag själv vid flera tillfällen varit inlagd på sjukhuset både i Oskarshamn och i Kalmar med anledning av min hjärt- och kärlsjukdom. Jag har också förståelsen för de olika sjukhusens verksamheter och varför jag vid något tillfälle fått vård i Kalmar. Oavsett vid samtliga tillfällen jag varit inlagd på medicinklinikens hjärtavdelning och vid mina besök på medicinmottagningen upplever jag fint bemötande, hög kompetens och förståelse för min sjukdom av både läkare, sjuksköterskor och undersköterskor som motsvarat mina förväntningar. Jag är mycket nöjd som patient och kommer fortsätta ha största förtroendet till de som besitter den medicinska kunskapen på Oskarshamns sjukhus.

C Carlsson, socialdemokrat och nöjd patient, Målilla.

Annons
Annons
Annons
Annons