Annons
Insändare

Föräldrarna måste ta större ansvar för sina barns gärningar

Jag läste om en kvinna som blivit överfallen efter att tagit ut pengar ur en bankomat i Nybro. Det är fruktansvärt och helt oacceptabelt.
Insändare • Publicerad 7 februari 2020 • Uppdaterad 10 februari 2020
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Samhället måste agera hårdare mot ungdomar som begår brott, menar insändarskribenten.Foto: Johan Nilsson/TT

En annan otäck historia gäller en bekant som blev antastad av några tonårspojkar när denne cyklade genom badhusparken på ljusa dagen men klarade sig undan utan några större blessyrer förutom det mentala obehaget.

Undertecknad fick ett ovälkommet besök den 25 januari klockan 21:45, på altanen trots att det var upplyst och endast ett par meter från där vi satt och tittade på TV.

Annons

Gärningsmannen fick bråttom när han blev tillfrågad vad han sysslade med men avslöjade sig själv med att vara påverkad då vår ögon möttes för ett kort ögonblick. Detta är endast ett litet axplock om vad som försiggår i vår lilla stad.

Om vi vill leva i ett tryggt samhälle måste vi få slut på de kriminella strukturerna som tydligen etablerats även i lilla Nybro kommun.

Rättssystemet måste ändras på så att det blir konsekvenser med omedelbar verkan för den som begår ett brott. Dessa brott bör utredas omedelbart av en jourdomstol som handlägger denna vardagsbrottslighet med korta omhändertaganden så att dessa individer isoleras från sina ”kompisar”.

Straffen kan exempelvis vara en vecka, fjorton dagar samt att samhället börjar beslagta förövarnas värdesaker såsom bilar, bostäder beroende på vilket brott i ordningen personen döms för. Är gärningsmännen omyndiga skall vårdnadshavarna ställas till svars för barnens handlingar.

För övrigt var finns vårdnadshavarna till dessa individer som driver omkring i olika konstellationer? För inte finns det väl föräldrar som tror att det alltid är någon annat barns fel? Många tycker det är skolans sak att uppfostra barnen. Skolan ska inte vara en uppfostringsinstitution utan ett lärosäte.

Uppfostran och engagemang i barnens utveckling måste börja i späd ålder så att de unga lär sig respektera andra medmänniskor och samhällets lagar. Detta är ett föräldraansvar.

De butiker som finns kvar i Nybro har stora problem med snatteri vilket ska ses som en inkörsport till grövre brottslighet. Snatteriet måste få omedelbara konsekvenser exempelvis 48 timmars frihetsberövande från 15 år och uppåt. Under 15 år utegångsförbud och telefonförbud under motsvarande tid.

Nämnda förslag må vara naiva tankar men den inslagna vägen med det förlåtande samhället har i mångt och mycket kapitulerat.

Lars Lindvall

Annons
Annons
Annons
Annons