GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Finns det vinnare under pandemin?

Jag vill påstå att det finns vinnare under den pågående pandemin, och då menar jag i rent krasst ekonomiska termer.
Insändare • Publicerad 27 januari 2021 • Uppdaterad 1 mars 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Martina Holmberg / TT

Vi hör dock inte talas om vinnarna därför att det i media är mer säljbart att skriva om förlorarna. Människor som drabbas av ekonomiska och känslomässiga motgångar väcker empati hos medmänniskor, medan ekonomiska vinnare ofta är ett suspekt släkte som förmodligen skor sig på någon annans bekostnad.

Hur tänker jag då? Jo det finns i Sverige i dag en stor medelklass som under normala förhållanden reser till långväga semestermål, det gäller alltid att fara lite längre bort än grannen. Södra Europa med Grekland, Italien Spanien är resmål som en kategori svenskar drar till under sommarmånaderna och ibland på vintern också. Ja sedan är det skidsemester i Alperna. Europa är numera billighetsresor för många, så därför flyger man, opåverkade av klimatdebatten, gärna till Thailand, Sydamerika och andra exotiska länder. Dessa resor kostar ett antal tusenlappar, naturligtvis mycket beroende på hur länge man är borta. Det kan handla om allt mellan fem tusen för en vecka i Grekland till 50000 kr för några veckor i fjärran land.

Nu ska vi inte glömma oss pensionärer som det är så synd om. Inga utlandsresor, jag vet att det inte är vardagsmat för alla pensionärer, men handen på hjärtat, det går många buss- och charterresor befolkade med åldersgruppen +65 både till resmål inom Sveriges gränser såväl som utanför.

Var finns alla dessa pengar i dag som inte lagts på resor och nöjen, är dom måntro i madrassen eller på börsen, för är man hemma så kan man bara äta sig mätt. Har man möjligtvis ett hus så kan du renovera, bygga om och till, som då innebär att du höjer husets värde och därmed indirekt din förmögenhet.

Själv har jag fått avstå från längre resor med bilen till barn och barnbarn på västkusten. Tre sådana resor på ett år kostar sammanlagt i storleksordningen fyra tusen kronor i bensinkostnader. Jag har inte heller haft möjlighet att se Nybro Vikings hemmamatcher. Där har jag sparat närmare två tusen kronor som ligger i madrassen och skaver.

Ja jag vet att det finns förlorare men det behöver jag inte skriva om, den informationen sköter tidningar, radio och TV om på ett alldeles förträffligt sätt.

Vi går mot ljusare tider

Börje Slättman

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.