Annons
Insändare

Ett slöjförbud utan påföljder är verkningslöst

Debatten om tiggeriförbud och förbud mot att bära slöja är en “never ending story”. Ofta från kristet håll, men det finns fler missunnsamma, bittra förespråkare.
Insändare • Publicerad 4 november 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: TT

Frågan är varför tiggeriförbud ens tas upp på agendan? Vårt kontantlösa samhälle har gjort att de flesta sökt sig till andra länder. Ändå drivs frågan, ibland på ledarsidor, om att de styrs av “klaner”. Visst gör de. Själv är jag en del av den Erikssonska Kalmarklanen. Inget står mig närmre om hjärtat. Samma med de familjer som nu undantagsvis kommer hit. Men ett bättre epitet än klaner är nog familjer? I några få fall är det kriminella som är inblandade, men det motiverar inga förbud generellt. De flesta gör vad varje förälder har att hantera: ge sina barn en bättre framtid än den de själva fått.

Sedan har vi den sorgliga följetongen om slöjförbud. Äldre svenska män (oftast) vill ha rätten att bestämma hur kvinnor ska klä sig. Ett förbud utan påföljder är verkningslöst tror jag. Då inställer sig frågan om det ska vara tillåtet att slita slöjan av en kvinna eller ett barn? Om inte måste det alltså kopplas till en bot? Nu kommer problemen. I Sverige kan bara polis, tullverk, kustbevakning eller åklagare dela ut böter. Till detta våra älskade parkeringsvakter. Kanske kan våra kalmaritiska väktare få en väst till? Moralpolisen också? Kanske kan några gamla pensionärer utnyttjas i detta syfte eller kanske någon före detta politiker? Kan bli ett lönsamt extraknäck.

Annons

Men vad händer om en 15-årig flicka, med slöja, vägrar legitimera sig? Att dela ut inbetalningskort in blanco vore mer än löjligt. Alltså måste rättsapparaten kopplas in, men har inte ”Farbror Blå” annat och viktigare saker att göra? Har i alla fall svårt att tro att en väktare kan ha rätten att söka igenom handväska eller liknande i sin nitiska jakt på en id-handling?

Alla som känner mig vet att jag är synnerligen medveten om kvinnoförtryck, men att påstå att varenda kvinna/tjej jag möter, klädd i slöja, är offer för detta är att gå för långt. De kan faktiskt av eget fritt val, av mängder av orsaker, ha valt just detta plagg. Att utnyttja situationen i Iran, för sin egen märkliga agenda, är inte rätt sätt att ta debatten.

Kåre Eriksson (V)

Annons
Annons
Annons
Annons