Annons

En coronasångares vedermödor

Att sjunga. Det är en riktig lisa för själen.
Insändare • Publicerad 17 november 2020
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Ledaren för Vox Communis, Birgitta Axelsson Edström, har oförtröttligt vädjat om att få tillgång till dessa musikens finrum”, skriver insändarskribenten.
”Ledaren för Vox Communis, Birgitta Axelsson Edström, har oförtröttligt vädjat om att få tillgång till dessa musikens finrum”, skriver insändarskribenten.Foto: Mats Holmertz

Är man vid gott humör – så blir man bara ännu gladare. Men framför allt om man känner sig så där lite låg, så får man kraft att lägga sorgerna i en liten hög bakom sig. Den ligger fortfarande där. Man ser den, men man har tappat all lust att plocka upp den igen. Man tar ett stort kliv över och går lättad vidare. Det är nästan magiskt.

Nu i coronatider så blir saknaden bara ännu större. Avstängning och restriktioner medför att nu vill man mer än gärna. Men, nu kan man inte. Och nu får man inte samlas. Så länge det var möjligt, och lite till, så samlades Vox Communis ute på bar backe. Ja, exakt så. På en backe i bostadsområdet Djurängen i Kalmar. Ända tills köld, regn och blåst satte stopp, så att tonerna och fingrarna som höll noterna bokstavligen frös ihop.

Annons

Så inleddes jakten på inomhuslokaler som kunde härbärgera en utspridd kör med två meters säkerhetsavstånd. Med utrymme för sång utan risk för smittspridning. Flyghangarer, sporthallar i all ära. Men vilka lokaler är det, som medvetet har skapats stora och öppna med mäktig takhöjd för att främja just sång och musik? Som ingalunda har planerats för att högmässans predikotext ska bli som mest tydlig? Nej, för om så hade varit fallet, så hade man tvärtom minskat på rymden. Detta är lokaler avsedda för musik, byggda århundraden innan mikrofoner och högtalare var kända begrepp.

Här saknas innehåll

Och vissa kyrkor är särskilt rymliga. Inte bara katedralerna, utan även 1800-talets enklare ”Wallinlador”. De som anses ha byggts för att dra fler besökare till kyrkan? Nej, Johan Olof Wallin kände säkerligen för sin mest älskade psalm. Den som fortfarande idag lockar så många att förkorta sin julesömn. Var hälsad sköna morgonstund. Den är tonsatt för att låta just så mäktig som en ståtlig lokal medger. Och som ett stort tonomfång kräver.

Ledaren för Vox Communis, Birgitta Axelsson Edström, har oförtröttligt vädjat om att få tillgång till dessa musikens finrum för en så säker övning som nu krävs. Hon blev bönhörd från de två landsortskyrkorna Åby och Ryssby. Gärdslösa Kammarkörs Ingegärd Cafourek hörde sig för om Algutsrum. Och blev snabbt och generöst erbjuden att öva i Algutsrums mäktiga kyrkobyggnad. Ädla, frikostiga beslut som alls inte är så självklara.

”Vi ska sent glömma dessa modiga och högsinta erbjudanden.”
Körsångaren Ulf Lafveskans
Algutsrums kyrka, maj 2020.
Algutsrums kyrka, maj 2020.

Pandemin fortgår. Och restriktionerna har i dagarna skärpts av Folkhälsomyndigheten. Men vi ska sent glömma dessa modiga och högsinta erbjudanden. Och jag hoppas, och många med mig, att vi framöver får möjlighet att sjunga i just dessa tre sångglädjens kyrkor. När pandemin väl släppt sitt grepp om bygden, om landet, och om världen.

Ulf Lafveskans

Medlem i Gärdslösa Kammarkör och Vox Communis

LÄS MER: Mer om länsets körer:

Annons
Annons
Annons
Annons