GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Dyrare bränsle kan skynda på omställningen”

Nu i början av januari är det nog många som försöker förändra någon vana.
Insändare • Publicerad 14 januari 2020
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Dyrare bensin kan ge nya och bättre vanor, menar insändarskribenten.
Dyrare bensin kan ge nya och bättre vanor, menar insändarskribenten.Foto: Åserud, Lise

Det kan handla om att motionera mer, eller sluta med fikabröd för att hålla vikten.

Kanske kan det hjälpa att ha ett visst datum att koppla sin ambition till, men ibland leder det nog till tanken att ”eftersom jag slutar efter nyår kan jag ju lika gärna unna mig idag”. Bättre då att börja nu, och om det inte går att sluta helt idag är det bättre att äta bara en kaka istället för två.

Samma insikt kunde hjälpa oss att ställa om från förbränningsekonomin. Istället för att vänta på att någon ska bestämma att vi alla ska sluta med bensin och talldiesel vid ett visst årsskifte, och istället för att gå och vänta på att någon ska göra elbilarna billigare, borde vi börja nu.

Det kan vi göra genom att lägga en stigande avgift på alla fordonsbränslen. De blir lite dyrare direkt, sedan ännu dyrare och till sist används de inte längre.

Henrik Petrén

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.