Annons
Insändare

Dränk inte ölänningar i hälsoskadligt pulserande infraljud

Cirka 600 maskiner, de högsta 370 meter, i industriområden mellan Öland och Gotland och i Kalmarsund ger stor miljöpåverkan och skapar skadligt ljud.
Insändare • Publicerad 22 februari 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Det som är anmärkningsvärt är att ansvariga myndigheter i Sverige vägrar att beakta infraljudet från vindkraftmaskiner”, skriver insändarskribenten.
”Det som är anmärkningsvärt är att ansvariga myndigheter i Sverige vägrar att beakta infraljudet från vindkraftmaskiner”, skriver insändarskribenten.Foto: Örsted

Ljud är energi i vågrörelser genom luft och vatten och är ljudtryck. Det består av en del vi hör och en del vi inte uppfattar som ljud. Den inte hörbara är infraljud vilket är frekvenser under 20 Hz. Att man inte hör det pulserande infraljudet är inte det samma som att man kan strunta i det. Även om vi inte uppfattar det som ljud reagerar våra hörselorgan och skapar impulser i våra hjärnor. Människor, som drabbats av att få maskiner i sin närhet, får sömnproblem, oro, ångest, migrän och obehagskänslor. Det verkar också mot våra kroppar och inre organ. Mest uppmärksammat är att det kan leda till att blodkärlens väggar blir tjockare och leda till förträngningar. Hjärtat med sin muskulatur är särskilt känsligt.

Finlands Förening för Miljöhälsa-SYTe har gjort mätningar av hur det pulserande infraljudet från vindkraften breder ut sig. Det kan mätas på ett avstånd på 4-6 mil och med fall på upp till 9 mil. Det som gör att maskinerna, som planeras väster och öster om Öland, kan bli superspridare är monsterstorleken. De ska var och en kunna ha en effekt på 25 MW – att jämföra med 1-2 MW för de flesta maskiner som hittills hamnat i vår miljö. Troligen står kraften i det infraljud de skapar i direkt relation till effekten. Vi riskerar få ett infraljud med en styrka som är 10–25 gånger högre än från de små. Större delarna av Öland och Gotland hamnar under infraljud, som väller in från havet. Det berör tiotusentals människor. 600 superspridare av hälsoskadligt pulserande infraljud, placerade hundratalet meter över havets yta, bör man verkligen se upp med.

Annons

Södra Öland ser ut att hamna i en dubbelexponering med maskinerna i Kalmarsund på bara 5 kilometers avstånd. Kalmar med omnejd är inte heller långt bort. Även Borgholm riskerar påverkan från de mycket stora vindkraftmaskiner som planeras öster om Öland.

Det som är anmärkningsvärt är att ansvariga myndigheter i Sverige vägrar att beakta infraljudet från vindkraftmaskiner. Naturvårdsverket har bara med det hörbara ljudet trots många påpekanden om infraljudets existens. Det bör ifrågasättas om det är rätt myndighet för att bedöma pulserande infraljud. Det handlar ju om risken för skador på människors hälsa. Den kompetensen finns i första hand hos dem som är specialiserade på sådant (Folkhälsomyndigheten, medicinska universitet/högskolor med flera). Tomas Kronståhl från Västervik motionerade i höstas i riksdagen om att uppdrag ska ges till lämplig myndighet att noggrant forska om lågfrekvent ljud från vindkraften.

Utbredningen av hörbara ljudet kan också bli långt och bör noggrant analyseras. Det vore inte roligt att för sent upptäcka att det regelmässigt eller under vissa väder- och vindförhållanden, med en förfärande styrka, når kustlinjerna på Öland och Gotland.

Vän av Öland

Annons
Annons
Annons
Annons