Annons
Insändare

Dina grannar som får njuta av din belysningsiver

Ljusföroreningar – har du hört talas om detta fenomen?
Kalmar län • Publicerad 17 november 2020
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Pynta och smycka med förstånd och kolla vad din granne tycker om din blinkande stjärna”, skriver insändarskribenten.
”Pynta och smycka med förstånd och kolla vad din granne tycker om din blinkande stjärna”, skriver insändarskribenten.Foto: Roald, Berit

Kortfattat kan det förklaras med att vi har för mycket lyse tänt under natten. Detta fenomen innebär att vi inte någonstans i vår moderna miljö kan hitta ställen där mörkret får råda. Nej tvärtom, nu installerar vi till och med fasadbelysningar på våra villor. Varför? Du lär ju inte själv se att ditt hus nattetid lyses upp som ett monument, utan det är dina grannar som får njuta av din belysningsiver. Njuta och njuta, vad händer om grannen säger att vederbörande inte vill ha din fasadbelysning tänd hela natten?

Bortsett från irriterade grannar så är det vetenskapligt bevisat att mängder av insekter påverkas negativt när deras dygnsrytm störs av dessa nattliga lysen. Insekternas livsbetingelser förändras radikalt vilket påverkar både deras matsök och fortplantning. Vår egen nattsömn påverkas av att vi inte har möjlighet till riktigt mörker, våra flyttfåglar påverkas och som sagt, mängder med insekter dör.

Annons

Jordens artificiellt upplysta områden ökar med omkring 2 procent per år och denna ökning står säkert vi i vår I-landsvärld för. Dessutom, något vi inte ska glömma, det är elenergi som driver allt som lyser. Ska vi bara låta hjulen rulla snabbare och snabbare för att producera mer och mer energi? Har vi inte vettigare saker att spendera vår energi på? Borde vi inte se om vår elförbrukning och på vilka områden vi ska spendera energin.

Jag älskar ljus nu i vintermörkret och snart kommer alla jullysen, härligt. Men pynta och smycka med förstånd och kolla vad din granne tycker om din blinkande stjärna.

Pia Schröder

Arontorp

Annons
Annons
Annons
Annons