Annons
Insändare

”Det som händer i Ljungbyholm drar ner förtroendet för polisen”

Hur långt ska det få gå? Har polisen glömt vad som åligger dem? Polisyrket är ett pliktyrke som kräver att varje polis upprätthåller ordning och säkerhet med den verktygslåda som lagstiftningen tillhandahåller. Det som händer i Ljungbyholm och i Färjestaden med oroligheter och buskörningar utan tydliga markeringar från polisen drar ner förtroendet för vår polis.
Insändare • Publicerad 8 november 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bild från en raketskjutning i Ljungbyholm.
Bild från en raketskjutning i Ljungbyholm.Foto: Privat

Ansvariga kommunpoliser har uppenbarligen glömt sin roll att beivra förseelser, ingripa mot trafikstörningar och andra vardagliga brott. Om de använt hela sin verktygslåda som de är utbildade att använda så hade oroligheterna avtagit. En ansvarsfull polis ser till att rapportera, skriva böter för trafikförseelser som kan vara allt från brister med belysning, ej medfört körkort/förarbevis etcetera. Den som avfyrar smällare eller fyrverkeri kan rapporteras för förargelseväckande beteende, ofredande etcetera. Förutsatt att individen är 15 år fyllda.

Böter och anteckning i brottsregistret är tydliga markeringar från samhället, som polisen representerar, och kommer att få avskräckande effekt på eventuella efterföljare som kan ha roats av dessa hänsynslösa spektakel.

Annons

Medborgarna och politiker bör ställa krav på att polisen redovisar konkreta uppgifter på hur de hanterar dessa förseelser och andra brott i ungdomsmiljön. Det duger inte att ständigt ge rapporteftergift. Bus som inte åtgärdas i ungdomsåren kan leda till mycket värre brott i framtiden. Uppväxande generationer ser att polisen och samhället är tandlösa. För att kommunpolisen ska lyckas behöver den vara närvarande vid samtliga arbetspass. Vara där för att prata om allehanda företeelser i vardagen. Det är mödan värt i längden. Det fordras för att bryta anonymitet och lära känna varandra ömsesidigt. Ungdomarna behöver känna sin polis. Sammantaget skapar det förtroende och respekt för polisen. I detta arbete behöver kommunpoliserna stöd av kolleger och polisledningen.

F.d. Kvarterspolis/områdespolis

Annons
Annons
Annons
Annons