Annons
Insändare

Det råder stor okunskap om feldenkrais

Jag lider av kronisk smärta sen många år det handlar om huvud efter en hjärntumör, whiplash efter olycka, ledvärk. Likt många med kronisk värk är jag en patient som inte är så lätt att "göra frisk". Det handlar mer om att få en dräglig vardag.
Publicerad 2 maj 2019
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag är inte ensam om att ha provat det mesta i behandling- och medicineringsväg i jakten på en sådan. Jag kom i kontakt med Sonja Haas då jag för flera år sen rekommenderades av en fysioterapeut att pröva feldenkraisbehandling. Under något år deltog jag i hennes lektioner med övningar för egenvård och märkte snabbt att dessa var mer verksamma än allt annat jag prövat. Jag utför dessa övningar dagligen och detta, tillsammans med behandlingar som utförs av Haas på hennes praktik, gör min vardag lite mer uthärdlig.

Sonja Haas blir av med sitt avtal med Kalmar läns landsting. Det har många reagerat på.
Sonja Haas blir av med sitt avtal med Kalmar läns landsting. Det har många reagerat på.Foto: Mats Holmertz

Jag är nog inte ensam om att känna rädsla för vad som ska hända nu. Under årens lopp har jag mött många värkbrutna medmänniskor i väntrummet hos Sonja Haas. Man byter fraser som "Tack gode Gud att Sonja finns!" Och " Måste hon ha semester? Hur ska vi klara oss nu?" Vi, dvs Sonjas patienter, är ingen maktfaktor i samhället som skriker och demonsterar för att få hjälp. Vi är oftast ganska tilltufsade av vår livssituation och har ofta tappat både självförtroende och självkänsla. Att vårdavtalet gick till någon annan än Sonja Haas innebär att vi står utan hjälp. Troligen har Sonjas andra patienter vandrat samma väg som jag, det vill säga tömt ut allt vad traditionell fysioterapi kan göra för oss. Feldenkrais är, trots det konstiga namnet, inget flum. Övningarna är lika fysiska som inom vanlig sjukgymnastik och handlar om att man blir uppmärksam på sin kropp och att man lär sig att utnyttja sina förmågor på bästa sätt, trots skador för att på så sätt få en smärtfriare tillvaro.

Annons

Jag tror att det råder stor okunskap om feldenkrais inom landstinget. Istället för att säga upp vårdavtal för en av de få befintliga feldenkraispedagogerna borde man lyfta behandlingsformen och försöka säkra återväxten av denna typ av pedagoger. Sonja Haas är utbildad sjukgymnast men valde att vidareutbilda sig till feldenkraispedagog. Jag antar att det berodde på att hon tyckte att fysioterapi är otillräcklig i vissa fall.

Eva Ahlin Karlsson, samordnare för beställd vård inom Region Kalmar län, säger att innan upphandlingen gick man ut i verksamheten och frågade vad flest patienter efterfrågar och att man då fick svaret "allmän fysioterapi". Suck. Inte så konstigt kanske eftersom långt ifrån alla vet vad feldenkrais är. Och vilka står som representant för "verksamheten"? Är det ortopeden exempelvis så är det kanske inte så konstigt om svaret blir allmän fysioterapi. Frågar man smärtkliniken i Västervik kanske svaret inte är lika givet. Jag tror att båda kompetenserna behövs. Allmän fysioterapi finns redan. Feldenkrais blir i princip obefintligt om Sonja Haas vårdavtal försvinner. Det blir som att välja att sätta in ett extra tåg mellan Nybro och Kalmar och samtidigt dra in alla förbindelser mellan Kalmar och Borgholm.

Christina B

Annons
Annons
Annons
Annons