Annons
Insändare

"Det lär vara svårt att hitta granar i länet som är flera hundra år”

I Barometern-OT den 30 december kan vi läsa om att kommunen polisanmälts för trädfällning på egen mark.
Insändare • Publicerad 2 januari 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Som man kan misstänka är det en av de många så kallade miljöorganisationer, den här gången Fridays For Future, som återigen har hittat något att hetsa upp sig över. Av bilden i artikeln kan man se på stubbarna att det rör sig om fyra mindre granar i kanten på Döderhultsbäcken som tagits bort av okänd anledning.

Det som är anmärkningsvärt är att föreningens talesman uppger åldern på de nedsågade träden till flera hundra år, vilket varje person som lärt sig räkna årsringar på en stubbe direkt kan avfärda. Undervegetationen som visar att det är mycket produktiv mark och dessutom bäckens rörliga markvatten talar för en genomsnittlig årsringsbredd på minst 3-4 millimeter. Uppskattningsvis har de största stubbarna en diameter på 35-40 centimeter och är då yngre än 50 år. Det lär vara svårt att hitta granar i länet som är flera hundra år men berätta gärna var det finns någon.

Annons

Vi har fått ytterligare ett exempel att lägga till många tidigare att dessa som vill kalla sig miljöns företrädare har stora basala kunskapsluckor. I stället för att resonera om vad som är bäst att göra i den miljösituation vi alla bidragit till vill dessa grupperingar helst rota i oväsentliga detaljer och skapa konflikter. Fridays For Future har i tidigare artikel föreslagit att de ska hålla utbildning i skogsbruk. I så fall finns det en som vill vara med här.

Sven-Allan

Annons
Annons
Annons
Annons