Annons
Insändare

Det finns värre saker än Park Herminas skärmtak

Staffan Dahlberg, tidigare rättschef vid länsstyrelsen i Blekinge och med mer än 35 års verksamhet där, går i Barometern den 11 juni till ett upprört angrepp mot ”irriterad Kalmarbo”.
Park Hermina • Publicerad 13 juni 2019
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Jag tycker att utformningen av Gesällen har blivit en kuliss”, skriver insändarskribenten och menar att det är ett exempel på stadsutveckling som borde begränsas i centrala Kalmar.
”Jag tycker att utformningen av Gesällen har blivit en kuliss”, skriver insändarskribenten och menar att det är ett exempel på stadsutveckling som borde begränsas i centrala Kalmar.Foto: SUVAD MRKONJIC

Dahlberg har aldrig skådat värre angrepp på rättsordningen. Nå, då skall den tidigare rättschefen skatta sig lycklig för att inte varit med om värre saker.

Läs insändarna om Park Hermina:

”Irriterad Kalmarbos” insändare – som jag läser den – är en stark vädjan till politiken att finna en vettig lösning på frågan, så att verksamheten kan vara kvar. Jag delar den uppfattningen. Men jag kan också förstå länsstyrelsens viktiga roll, att värna väsentliga kulturmiljöer.

Annons

Restaurangägaren gjorde fel när han byggde skärmtaket. Hans förklaring, att han inte var medveten om regelverket och för ivrig att skapa en i sitt tycke finare miljö kring restaurangen bör tillerkännas tilltro. När 32 upprörda arkitekter – ingen dålig kraftsamling – kräver omedelbar rivning av taket så kan man funderar över vad som är stort eller smått.

När jag kom till Kalmar för snart 30 år sedan, så förundrades jag över Kalmars skönhet, inte minst Kvarnholmens. Nu känner jag inte samma sak. Jag tycker att utformningen av Gesällen har blivit en kuliss. Det nya universitet är väldigt kompakt och tynger bilden. Kommer sedan planerna på att förverkliga höghuset, det så kallade ”Foppa”- hotellet, blir läget än sämre. Då skulle ett engagemang från 32 arkitekter och en länsstyrelse fokuserad på en för stadsbilden mer avgörande fråga vara mycket välkommet.

Politiker: Sök lösning, så att den fina av många Kalmarbor uppskattade restaurangverksamheten Park Hermina kan fortsätta.

Länsstyrelsen: Sök i regelverket efter möjliga regler som kan underlätta en sådan lösning.

Lägg sedan all kraft på att förhindra förfulningen av Kvarnholmen, som exempelvis ”Foppa”-hotellet skulle innebära. Att söka lösning på den”mindre” fråga och fokusera på väsentligt större frågor skulle dessutom skapa bättre tilltro till denna del av länsstyrelsens verksamhet.

Jan Bolin

Kalmar

Annons
Annons
Annons
Annons