Annons
Insändare

"Det finns inget rättvisemärkt knark!"

Du kanske är en av dem som väljer rättvisemärkt kaffe men har du tänkt på varifrån partydrogerna, som ska förhöja din kväll, kommer?
INSÄNDARE • Publicerad 11 april 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Så länge någon vill köpa droger, kommer det finnas personer från gamla eller nyare kriminella nätverk som säljer.”
"Så länge någon vill köpa droger, kommer det finnas personer från gamla eller nyare kriminella nätverk som säljer.”Foto: Jessica Gow/TT

Oavsett vad du köper, innebär pengarna i kedjan lidande i varje led. Som slutanvändare är du ytterst ansvarig. Så länge någon vill köpa droger, kommer det finnas personer från gamla eller nyare kriminella nätverk som säljer. De hittar sina vägar och drar hela tiden in nya, ofta mycket unga personer till sin hjälp. Även anhöriga, vänner och grannar drabbas när någon hamnat i missbruk.

Utsatta bönder i fattiga områden tvingas odla kokain under dödshot. Nätverken är ofta inblandade i korruption, vapenhandel och trafficking. Många har koppling till paramilitära grupper eller gerilla som motverkar fredsprocessen i Colombia, världens största kokainproducent. Barometern har redan skrivit flera artiklar om både de lokala och globala problemen i drogindustrins kedja.

Annons

Borde då inte samhället göra mer? Det är nödvändigt och efter det eskalerande våldet verkar det finnas ett brett politiskt stöd, lokalt och nationellt, för både på förebyggande och brottsbekämpande åtgärder.

Men den här insändaren handlar om dig. Ditt val om du ska köpa eller prova ”något till helgen". Så länge det finns en efterfrågan i andra änden, kommer leveranskedjan att hållas i gång.

Hur skulle ett Kalmar utan illegala droger se ut? Vill du vara med och bidra? Främst genom att själv avstå men också genom att ta mod till dig att säga ifrån när du vet eller misstänker att vänner och bekanta tar droger. För deras skull och för alla som dras in i denna smutsiga kedja. Det angår oss alla vilket samhälle vi vill ha. Det finns inget rättvisemärkt knark.

Medmänniska

Annons
Annons
Annons
Annons