Annons
Insändare

”Det är mycket och många som ska få plats på stadsbussarna”

Replik på insändare gällande förändringar i stadstrafiken och rollatorer på busslinje 411.
Insändare • Publicerad 23 mars 2024
”Servicen som funnits på linje 421 har varit hög och jag har full förståelse för de som inte uppskattar förändringen”, skriver Mattias Ask, trafikdirektör på Kalmar länstrafik.
”Servicen som funnits på linje 421 har varit hög och jag har full förståelse för de som inte uppskattar förändringen”, skriver Mattias Ask, trafikdirektör på Kalmar länstrafik.Foto: Mickan Palmqvist

Den 25 februari genomfördes ett par förändringar i stadstrafiken vilka samtliga syftar till att öka resandet med kollektivtrafiken i Kalmar. På linje 401 infördes dragspelsbussar för att minska trängseln och möjliggöra för fler att pendla kollektivt mellan Kalmar och Lindsdal. Nya linjen 404 fick tätare och fler avgångar mellan Berga centrum - Djurängen - Oxhagen - Kalmar C. Och den nya linjen 411 fick nästan dubbelt så många avgångar på vardagarna, fler avgångar på lördagar samt även avgångar på söndagar jämfört med den tidigare bussen 421.

Servicen som funnits på linje 421 har varit hög och jag har full förståelse för de som inte uppskattar förändringen. Vi ser dock en rejäl ökning i antalet ”blippade” biljetter vilket tyder på att antalet resande har fördubblats efter att den nya 411:an infördes.

Annons

Samtidigt har jag också förståelse för den problematik som upplevs när man inte kommer på med sin rollator, vilket har beskrivits i insändare hos Barometern. Det är mycket och många som ska få plats ombord på stadsbussarna – sittande och stående resenärer, barnvagnar, rollatorer, rullstolar, hopfällbara kickbikes och elsparkcyklar med mera. Samtidigt som tillgängligheten ska vara hög så får resenärernas säkerhet ombord inte äventyras. Regler och riktlinjer ska säkerställa liknande hantering på samtliga bussar och att personskador ska undvikas så långt det bara är möjligt.

I och med de problem som uppkommit kopplat till rollatorer på linje 411 pågår just nu en testperiod för att försöka hitta en bra balans mellan tillgänglighet, service, säkerhet och tidhållning för tidtabellen. Tillsammans med trafikföretaget har vi säkerställt att fyra rollatorer ska kunna föras med på ett godkänt sätt genom att de hålls fastspända under färden. Därutöver ska förare på 411:an under denna testperiod kunna bistå med att vika ihop rollator ifall det finns behov av detta för att fler resenärer ska kunna få plats på bussen. En utvärdering av testperioden kommer göras för att få bättre kunskap om hur behovet ser ut. Detta för att också kunna bedöma vilka framtida åtgärder som eventuellt behövs för att fler resenärer ska kunna resa med linje 411 på ett trafiksäkert sätt som även är tydligt för förarna.

Mattias Ask, trafikdirektör, Kalmar länstrafik

Mattias Ask, trafikdirektör KLT.
Mattias Ask, trafikdirektör KLT.Foto: Mats Holmertz
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons