Annons
Insändare

”Det är inte psykiatrin som planerar begravningar eller behöver sörja”

Vi ”vänner” från insändaren vill understryka att vi också tycker det är viktigt att söka vård om man behöver det. Men vi tycker det är lika viktigt att lyfta problematiken som uppenbarligen finns i psykiatrin i Kalmar och säkerligen på fler ställen.
Insändare • Publicerad 6 maj 2024 • Uppdaterad 7 maj 2024
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Region Kalmar lŠn. *** Local Caption ***
Region Kalmar lŠn. *** Local Caption ***Foto: Mats Holmertz

Detta är en tystnadskultur som bör uppmärksammas och brytas. Det finns många berättelser om hur de nekats och blivit ivägskickade, berättelser från sjukvården och från samhället. Internet är också fylld av berättelser från att de nekats vård och inte blivit betrodda. Grundarna från osynliga.se skapade ett projekt för att samla in historier om psykiatrin för att människor som upplevt bristande vård ska kunna läsa och inse att de inte är ensamma. Där finns många många röster som bör bli hörda, inte bara vår väns.

Vi håller med Ulrika att man absolut ska söka vård när man behöver det. Men alla orkar inte att kriga sig till vård, alla har inte ”vänner” som orkar kriga vidare för någon som inte själv kan göra sin röst hörd. Detta handlar om brister som faktiskt kan kosta någons liv.

Annons

//Vår vän lever fortfarande, vi körde henne till Västervik och där gjorde läkarna en helt annan bedömning än Kalmar och DE ifrågasatte Kalmars beslut. De frågade även oss vad ett uppföljningsmöte är, ”ska de träffa henne och fråga: Lever du? Va bra, ses om en vecka igen”.\\

Är vården så olika i olika kommuner? Eller är det bara ”rena turen” vilken läkare man träffar? Eller är det så att Västervik har mer kompetens än Kalmar? Då kanske Kalmar måste se hur Västervik arbetar. Vi vill visa att det existerar ett mönster inom psykiatrin, ett systemfel och detta måste vi, politiker, chefer, makthavare m.m. börja prata om istället för att ”försvara oss” hela tiden..

Att det inte alltid är enkelt för oss anhöriga som står här bredvid och ser på att förstå deras beslut och uteblivna vård. Det säger väl sig självt? Det är ju inte psykiatrin som planerar begravningar eller behöver sörja den människa vi mist. När ni går hem, släpper jobbet, så har ni ert liv. Vi har vårt dygnet runt och kämpar för att hålla oss över ytan.

Ni gör ett fint jobb också, det är inte bara ris till er, ni ska även ha en ros för allt bra ni gör. Men detta ”ris” mönster behöver brytas. En historia berättad, den historian slutar inte här, hjärtat håller fortfarande på att gå sönder men ett litet hopp har tänds, tack vare Västervik. Tack vare att vi inte lyssnade på läkaren som sa att ”patienten måste ta ansvar för sina egna handlingar”...

Tack alla som delar och pratar om detta. Tack alla som lyfter era historier och era anhörigas historier. Era röster och historier är lika mycket värda. Sluta inte kämpa, sluta inte söka vård. Det finns hopp. Vi lovar.

//Vänner

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons