Annons
Insändare

Det är bråttom nu – många i Sverige lever i husarrest

Ett öppet brev till statsministern! I regeringsförklaringen sa du: ”Den som har rätt till personlig assistans ska få det”.
Insändare • Publicerad 9 november 2020 • Uppdaterad 12 november 2020
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den 8 september läste statsministern Stefan Löfven regeringsförklaringen i plenisalen i riksdagshuset under riksmötets öppnande.
Den 8 september läste statsministern Stefan Löfven regeringsförklaringen i plenisalen i riksdagshuset under riksmötets öppnande.Foto: Jonas Ekströmer/TT

En vilja att återupprätta en skadeskjuten lag. Men Stefan Löfven, sedan du uttalade dig om rätten till assistans har ytterligare två personer varje dag förlorat rätten till assistans. Om du inte tror mig, fråga din samarbetspartner Liberalerna. På deras hemsida står det att sedan 2015 har 3 335 personer förlorat sin personliga assistans (20-11-05). Hur många som har fått sina timmar reducerade har jag ingen statistik på. Men följer man medias bevakning är det också några per dag. Och Försäkringskassan tillåts fortsätta att tolka rättspraxis och tillämpa assistansreformen på ett sätt som lämnar människor utanför reformen.

Men så har vi en annan reform som är fantastiskt bra: Sveriges föräldraförsäkring.

Annons

En utökad familjevecka föreslås träda i kraft den 1 april 2022. Jag undrar hur många föräldrar du har träffat på, under din tid som statsminister som har krävt en extra föräldravecka? Jag tror att det rör sig om en promille. För de flesta vet redan vilken förmånlig föräldraförsäkring vi har i Sverige. En av västvärldens bästa.

”Statsministern, hur ligger du till i tiden med regeringsförklaringen?”
Yvonne Malmgren i Nybro riktar sig till Stefan Löfven i frågan kring personlig assistans.
Yvonne Malmgren.
Yvonne Malmgren.Foto: Jan Stenqvist

Om vi nu går tillbaka till din regeringsförklaring. ”Den som har rätt till personlig assistans ska få det”. Du följer säkert medias bevakning, då har du läst eller hört om Sara, Jimmy, Lena, Petter, Lisa, Cecilia, Sven, Christina, Nora, Kalle – namnlistan kan göras kilometerlång. Gemensam nämnare är att alla har förlorat sin personliga assistans eller fått timmarna reducerade.

Det är bråttom nu. Många människor lever i husarrest oavsett pandemins framfart eller inte. För varje dag ökar antalet i arrest.

Vid Allhelgonahelgen tändes ljus på kyrkogårdar i Sverige som spred värme och vördnad över människor som har lämnat jordelivet. Sara skulle också besökt kyrkogården och tänt ljus på sin syster och fars grav som hon alltid har gjort ”tack vare assistansen”.

Men hennes assistans blev indragen för två månader sedan. När hemtjänsten kommer finns det bara tid för det nödvändigaste. I det nödvändigaste ingår det inte att få besöka en kyrkogård och få tända ett ljus för sina nära och kära. Hon fick ett ljus tänt på köksbordet.

Statsministern, hur ligger du till i tiden med regeringsförklaringen?

Yvonne Malmgren

Nybro

före detta handläggare för LSS (Lag om stöd och service för vissa funktionshindrade)

Annons
Annons
Annons
Annons