Annons
Insändare

"Denna korsning är livsfarlig"

”Jag hade i alla fall grönt ljus.” Det hade man kunnat skriva på min gravsten... men vad hade det hjälpt?
Insändare • Publicerad 8 januari 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten varnar för korsningen Lorensbergsleden/Torsåsgatan i Kalmar.
Insändarskribenten varnar för korsningen Lorensbergsleden/Torsåsgatan i Kalmar.Foto: Mostphotos

För några veckor sedan cyklade jag längs Lorensbergsleden i Kalmar från Maxi, med julmat i cykelkorgen, i solens sken. Vid korsningen till Torsåsgatan ser jag på långt håll att cykelöverfarten lyser grönt, en liten svag rund signal som sitter lågt på en stolpe. Även trafiken jämte mig som ska rakt fram eller svänga höger har grönt. Ingen gående vill gå över, därför lyser röd gubbe. Cykelöverfart och övergångsställe har separata ljussignaler.

Jag cyklar sakta men när jag är en halvmeter ut på överfarten tittar jag till vänster och ser en lastbil med släp som precis vänt upp för att svänga höger och korsa min väg. Inser att jag inte hinner över, hoppar av cykeln, och står gränsle över den. Chauffören har hög fart. Han vill hinna fram så det inte slår om till rött. Han har ett långt ekipage som ska svänga i 90 grader. Infarten är väldigt smal. Han håller långt till vänster, hytten passerar, lastbilen passerar. När första hjulen på släpet kommer ser jag att de är nära mig. Jag tar ett kliv åt sidan, drar cykeln med mig. Tittar på de bakre däcken och inser att han kommer att köra över mig. Tar ytterligare ett kliv åt sidan, hjulen passerar mig med 20 centimeter. När chauffören rätat upp fordonet stannar han, kliver ur, och ropar ”entschuldigung” (förlåt). Hela jag skakar, benen bär mig knappt, svetten sprutar. Allt gick så väldigt fort. Hann inte tänka på att släp snävar in vid sväng. Om han hade kört över mig hade han krossat mig, klämt mig mellan asfalt och cykel med fyra stora däck.

Annons

I denna korsning är cykelöverfarten automatiskt grön när trafiken får grönt. Det lyser samtidigt röd gubbe om ingen har tryckt på knappen. Den röda gubben sitter högt på en stolpe och är dubbelt större än den gröna signalen vid cykelöverfarten. Dessa signaler borde samordnas så att både cyklister och gående får trycka på knappen och vänta på grönt ljus. Båda signalerna borde visa samma färg samtidigt. Så brukar det ju vara.

Till alla cyklister och gångtrafikanter:

Denna korsning är trafikfarlig. Tung trafik svänger över. Se upp om livet är dig kärt! Det räcker inte att du kan lagen och har rätten på din sida.

Birgit J.

Annons
Annons
Annons
Annons