Annons
Insändare

Därför flyr vi Oskarshamns akutmottagning

Vi som skriver den här artikeln är legitimerad vårdpersonal som nyligen har valt att avsluta vår anställning på Oskarshamns akutmottagning. Förra gången vi valde att gå ut i media fick vi tyvärr skarp kritik av våra chefer och därför väljer vi denna gång att vara anonyma.
Insändare • Publicerad 27 december 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Akutmottagningen på Oskarshamns sjukhus. Arkivbild
Akutmottagningen på Oskarshamns sjukhus. ArkivbildFoto: Jan Brunby

Det cirkulera en del rykten kring vad som händer på Oskarshamns akutmottagning och varför dess personal väljer att sluta. Vi har länge varit i valet och kvalet kring om vi ska gå ut i media eller inte, men nu känner vi att vi inte längre har något val. Vi vill att allmänheten ska få veta sanningen så att någonting förhoppningsvis görs snarast möjligt. Detta är vårt sätt att skydda våra patienter.

Ända sedan man tog bort MIMA har kvaliteten på vården sjunkit drastiskt. MIMA var i folkmun en ”lättare” intensivvårdsavdelning och denna låg vägg i vägg med akuten. Det betyder att vi förut stöttade upp varandra och hade ett fantastiskt fint samarbete. De patienter som var svårast sjuka vårdades på MIMA, inte minst av specialistutbildade sjuksköterskor och undersköterskor. Detta var patientsäkert.

Annons

När man i höstas beslutade att lägga ner MIMA blev plötsligt akuten sjukhusets högsta vårdnivå och likaså dess personal. Samarbetet och stöttningen försvann. Möjligheten att hjälpa varandra vid tuffa dagar försvann.

De patienter som förut bara ”mellanlandade” på akuten innan de så fort som möjligt hamnade på MIMA ligger nu istället kvar på akuten utan samma möjlighet till avancerad vård. Istället kommer dessa behöva transporteras vidare till Kalmar eller Västervik för att få den vård de behöver.

”Vi har påtalat att det är ett stort hot mot patientsäkerheten och mot vår arbetsmiljö, men ingenting sker.”
Före detta anställda på Oskarshamns akutmottagning

Ända sedan MIMA försvann har akutens uppdrag bara blivit tyngre och tyngre. Vi har inte längre specialistutbildad personal vägg i vägg som kan komma in och stötta upp. Vi har inte möjlighet att använda den utrustning de mest sjuka patienterna kräver. Situationen vi nu har hamnat i är INTE patientsäker.

Vi har flera gånger flaggat till våra närmsta chefer, högre chefer, sjukhuschefen och även styrande politiker om att vi inte längre kan bedriva en god och säker vård sedan MIMA försvann. Vi har påtalat att det är ett stort hot mot patientsäkerheten och mot vår arbetsmiljö, men ingenting sker.

Vi – iallafall de flesta av oss – slutar på grund av ledarskapet. Vi slutar för att vi är rädda för att tvingas in i situationer vi inte har möjlighet att hantera på ett säker sätt. Vi slutar för att Oskarshamns akutmottagning inte längre är patientsäker och vi är trötta på att inte få gehör.

Om cheferna och politiken har för avsikt att Oskarshamns akutmottagning fortfarande ska kunna ta emot akut sjuka patienter MÅSTE MIMA återöppnas. Om inte så bör Oskarshamn sluta ta emot de svårast sjuka patienterna snarast möjligt och istället omstrukturera akutmottagningen till att bli en ”närakut” (mellanting mellan akutmottagning och hälsocentral).

Mellanläget vi nu befinner oss i är farligt och det är dags för ledningen och politiken att inse detta.

Med detta sagt så vill vi avsluta med att höja våra otroliga kollegor. Ni är fantastiska på alla sätt och vis. Ni är riktiga kämpar som fortsätter att sätta patienterna först trots en hemsk arbetsmiljö där ni/vi varje pass går kort om folk och får fler och fler arbetsuppgifter på er/vår bänk. Vi hejar på er och kommer att sakna er något enormt. Om situationen hade varit annorlunda hade vi förmodligen fortsatt vara kollegor.

Före detta anställda på Oskarshamns akutmottagning

BAKGRUND: Tidigare publiceringar i ämnet:

Annons
Annons
Annons
Annons