Annons
Insändare

Dags att rösta för aktiv dödshjälp

I sex dagar och sex nätter har jag och min syster vakat över vår döende mamma. Att se henne sakta sakta tyna bort är utom allt förstånd.
Publicerad 4 juni 2019
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Alla vet, vi, läkare, övrig personal och till och med duvan som satt på fönsterblecket vet. Alla vet att det inte finns någon återvändo utan vägen är mot det eviga ljuset. Varför kan hon inte då få somna in för gott nu? Fullt medveten ligger hon där och plågas. Hjärnan vill inte längre men kroppen kämpar på. Hon får smärtlindring, sömnmedicin och ångestdämpande men är det verkligen så här man vill sluta sitt liv? Varför kan hon inte bara få somna in och slippa plågas. Varför måste det sista minnet av vår mamma bli lidelse och hjälplöshet.

Mitt i all sorg, frustration och trötthet kan jag inte sluta tänka på mammas katt. Gammal och trött fick han somna in. Allt annat hade varit djurplågeri. Att inte hjälpa ett djur att nå vila och frid vore barbariskt och helt otänkbart. Punkt! Hur kan vi då låta människor plågas medan vi anhöriga helt maktlösa tvingas se på.

”Att inte hjälpa ett djur att nå vila och frid vore barbariskt och helt otänkbart. Hur kan vi då låta människor plågas medan vi anhöriga helt maktlösa tvingas se på.”
”Att inte hjälpa ett djur att nå vila och frid vore barbariskt och helt otänkbart. Hur kan vi då låta människor plågas medan vi anhöriga helt maktlösa tvingas se på.”Foto: jan petterson
Annons

Varje timme i snart en vecka har vi trott att nu är tiden kommen, men icke. Hjärtslitande och fullkomligt vidrigt att se och höra hur hon kippar efter luft.

Likväl som man kan ta ställning till organdonation borde man få ta ställning till om man vill avsluta sitt liv på ett värdigt och humant sätt.

Dags för politikerna att på allvar ta upp detta viktiga men ack så känsliga och tabubelagda ämne. Dags att rösta för aktiv dödshjälp!

Förtvivlad dotter

Annons
Annons
Annons
Annons