Annons
Insändare

Dags att göra sjöarna till resurs vid kriser

Då vi gång efter gång möter olika kriser så tvingas vi tänka till kring de resurser vi har.
Publicerad 31 mars 2020
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sveriges tusentals insjöar är en outnyttjad resurs, menar insändarskribenten.
Sveriges tusentals insjöar är en outnyttjad resurs, menar insändarskribenten.Foto: Gorm, Kallestad

De senaste 100 åren har befolkning ökat från två till nästan åtta miljarder människor. Resurserna används ojämnt och skulle alla leva som vi så skulle det behövas fyra jordklot.

Mycket av vårt resursslöseri sker idag i andra länder. Självfallet måste vi ha mat, kläder, mediciner och viktiga industrier men vi bör välja inhemska produkter och tänka på vad vi verkligen är i behov av. Cirka 50 procent av den mat vi äter importeras. Inget nytt så långt.

Annons

Men vi har en resurs i vårt land som vi inte talar så mycket om, runt 95 000 sjöar. Alla har sitt eget ekosystem och arter. Fisken är central i sjöarna och styr både uppåt och nedåt i näringskedjan.

Näringsfattiga sjöar kan bara producera några få kilo fisk per hektar medan näringsrika kan generera flera hundra. Om vi som exempel tar en 20-30 hektar stor skogssjö, alltså en mycket vanlig sjö i vårt land, så kan man ur denna skörda hundratals kilo fisk per år. Detta uttag skadar inte vattnet om fisket sker allsidigt, på olika arter och på mellanstora individer.

Svenskarna äter runt 13 kilo fisk per person och år i snitt, vilket är en mycket låg siffra. Den fisk som vi äter mest av är lax, som importeras från Norge. Våra vanliga arter abborre och gädda utgör endast ett par procent av den totala fiskkonsumtionen. Och av de arter som förr var så viktiga såsom mört, braxen och sutare är nästan obefintligt. Detta rimmar dåligt med god resurshantering.

Torka, vattenbrist, översvämningar, stormar, bränder och epidemier drabbar även Sverige. Sjöarna är en mycket viktig resurs som kan nyttjas vid skogsbränder och som källa för mat. Vi måste se sjöarna ur detta perspektiv och börja intressera oss mer för alla de tusentals sjöar som finns därute som inte har någon aktiv förvaltning idag.

Nog borde våra sjöar kunna mätta en del av vår befolkning både när det råder goda och mindre goda tider. Några hekto mörtar mättar lika bra som en laxfilé från frysen. Det är dags att ta tag i sjöarna, en resurs som när som helst kan betyda mycket för både landsbygd och stad. Som tur är hör jag inte ”skräpfisk” så ofta idag som för 30 år sedan. Jag har ätit mört ett flertal gånger, det är en prima matfisk!

Carl-Johan Månsson, Fiskerikonsulent och Biolog

Annons
Annons
Annons
Annons