GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Brandrisken en bra anledning att sluta röka

Det viktigaste är nu att vidta åtgärder mot orsakerna till de katastrofala skogsbränderna.
Tobak-fimpar är den mest onödiga orsaken till skogsbränderna som härjar runt om i Sverige.
Rökning • Publicerad 26 juli 2018
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Tobaksrökning är en stor brandrisk nu i det extremt varma vädret när skogsbränder härjar runt om i hela Sverige. Eldningsförbud gäller i hela landet och det borde gälla också tobaksrökning.

I den situationen borde nyhetsförmedlingen i media handla om vad som behöver göras för att förhindra skogsbränderna. Att dag ut och dag in rapportera om vilka vattenbombningsplan som lånats in från utlandet, intervjua brandchefer på olika plats etcetera, stör släckningsarbetet och skapar enbart en destruktiv passivitet för att vidta nödvändiga åtgärder för att eliminera orsakerna till skogsbränderna.

Mitt råd till alla rökare är: Gör dig själv och alla oss andra en tjänst genom att passa på att göra dig av med nikotinberoendet. Samtidigt sätter du då också stopp för sponsringen av tobaksbranschens rekrytering av barn och ungdom in i nikotinberoende. Tobaksbranschens hela affärsidé är nämligen att lura barn och ungdom in i nikotinberoende och på så sätt skaffa sig livslångt trogna kunder.

Du rökare, är det första och största offret för tobakens skadeverkningar. De som i första hand är ansvariga för brandkatastroferna runt om i Sverige är den samlade tobaksbranschen som producerar och säljer dessa brandfarliga produkter. Livsmedelsaffärer och också spel- och tobaksaffärer borde fundera på att ta bort de brandfarliga tobaksprodukterna ur sortimentet.

Sedan är den extrema värmen helt tydligt en klimatpåverkan och det innebär att skövlingen av regnskogarna för att odla bland annat tobak omedelbart måste stoppas. Vi vanliga människor gör detta genom att sluta köpa de produkter, bland annat tobaksprodukter, som tillverkas genom skövling av regnskogarna.

Bo Hellgren

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.