GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Behövs det verkligen ett Foppahotell i Kalmar?

Har just postat mitt brev till kommunen med ett antal synpunkter som jag hoppas tas hänsyn till vid senare bearbetning av förslaget till ny översiktsplan i kommunen.
Insändare • Publicerad 19 juli 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skiss över det planerade ”Foppahotellet”.
Skiss över det planerade ”Foppahotellet”.
Foto: Sandell Sundberg

Bland annat har jag föreslagit att den gulmarkering av området Finngrundet/Barlastholmen i hamnen som finns i förslaget tas bort intill tidpunkt då hamnens långsiktiga planer och därmed behov av ytor är klar.

Under tiden honorerar jag gärna Svenska byggnadsvårdsföreningen, SBF, och Kalmar stads hembygdsförenings överklagande av beslutet att tillåta bygga det så kallade Foppahotellet intill Ölandshamnen. Länsstyrelsens beslut i frågan är för mig helt obegripligt. Den "överprövande instansen" har här helt misslyckats i sin uppgift då det samtidigt betyder att möjligheten att se slottet från murvallarna delvis försvinner. Stadens största turistmagnet behöver inte synas från en av de viktigaste ställen i staden.

Byggnaden är ju som bilden visas i denna tidning den 15 juli ful och grotesk faktiskt. En hög och ful koloss på Kvarnholmen som hindrar publik i staden att se slottet och de som finns runt slottet och tittar in mot Kvarnholmen att se de tinnar och torn som finns där.

”Länsstyrelsens beslut i frågan är för mig helt obegripligt. Den "överprövande instansen" har här helt misslyckats i sin uppgift då det samtidigt betyder att möjligheten att se slottet från murvallarna delvis försvinner.”
Rolf B Bertilson

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande hade förväntat sig motstånd. Om han nu gjorde det varför såg han då inte till så att sådant motstånd inte uppstod. Det är provocerande tycker jag. Inte ett bra sätt att föra en samhällsdialog på.

Förra året föreslog jag i ett medborgarförslag inrättandet av ett skönhetsråd i Kalmar kommun. Så blev det inte. Samhällsbyggnadsnämnden tyckte inte att de behövde goda råd av duktiga personer. Ett sådant skönhetsråd hade i nuläget troligen undanröjt den nu pågående publika dialogen då någon skönhet inte alls finns i bilden på det så kallade Foppahotellet.

Och, har man innan detta beslut i tillräcklig grad analyserat behovet av nya spår för järnvägen in till centrum? Resande till Linnéuniversitetet förväntas öka och enligt tidigare tyckande skall avstigning för sådan resenärer ligga så nära universitet som möjligt. Alltså vid nuvarande stationsläge och inte vid ny tänkt station i kvarteret där Norden tidigare fanns. En utvidgning av antalet spår kanske behövs? Vidare, var skall de p-platser uppstå som ersättning för de som skulle försvinna vid etablerandet av hotellet? Bilden är oklar och efter byggandet av hotellet helt satt ur spel.

Någon måste besluta av inhibition i frågan om hotellet intill ett otal frågor är besvarade. En fråga som kanske inte hör till frågeställningen är om det faktiskt behövs ett Foppahotell i Kalmar med tanke på Stordalens beslutade nya hotell vid infarten till Ölandshamnen och de utbyggnadsplaner som nu pågår inom Kalmarsund hotell. En sekundär fråga i sammanhanget men kanske värd att beakta innan alla beslut tas.

Rolf B Bertilson

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer