GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Barnen är vårt guld

Samhället måste ställa om och satsa på de unga.
Insändare • Publicerad 25 december 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Barnen och ungdomarna måste få ta plats och märkas”, skriver insändarskribenten.
”Barnen och ungdomarna måste få ta plats och märkas”, skriver insändarskribenten.Foto: Jessica Gow/TT

Det är inte bara klimatförändringar som tvingar oss att tänka till och ställa om hur vi använder samhällets resurser; vi måste lägga resurserna på barnen för ett hälsosamt samhälle. Alla barn i Sverige måste ha samma möjligheter. Så är det inte i dag. Det finns både skolor och bostadsområden som är lite torftiga, slarviga med, i jämförelsen med andra.

Sverige har blivit ojämlikt med stora sociala skillnader och det är sorgligt att detta drabbar barnen. När till och med barnfamiljer vräks, går skam på torra land.

Det måste vara fler som tar hand om barnen i både förskolan och skolan, personal som har tid med barnen och deras olika intressen. De utvecklas olika och måste få göra det. I skolan måste det finnas bibliotek, kurator och gymnastiksal plus speciallärare som komplement, fånga upp dem som hamnar efter, se dem som far illa. Får alla möjlighet att tidigt spela ett instrument?

Det måste synas i samhället – i varenda by och stadsdel – att det bor barn där. Inte bara fotbollsplaner utan det de unga som bor där är i behov av. Barnen och ungdomarna måste få ta plats och märkas. Förr fanns till exempel fritidsgårdar där man träffades, fick inspiration och hade roligt tillsammans.

Det är samhället – vi – som slarvat med barnen och ungdomarna som lockas till gäng. Många av dem har inte ens gått ut grundskolan med vettiga betyg; varför tillåter vi detta?! Nej, ställ om resurserna och gör rätt – satsa på barnen och ungdomarna, de är framtiden! Det kostar mer att låta bli.

Nina Hjelmgren

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.