Annons
Insändare

”Är det värt att baxa igenom ett bygge med så stora frågetecken?”

Att vi har överklagat bygglovet för nya lägenheter i Grönhögen har det skrivits om. Nu tänkte jag förklara varför. Utveckla resonemanget och vad det kan få för betydelse för den lilla pärlan på Sydöland.
Insändare • Publicerad 4 maj 2024
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Ett flerbostadshus med semesterlägenheter mitt i villabebyggelsen är ett första steg mot en rätt dramatisk förändring av grannskapets karaktär”, skriver insändarskribenten om byggplanerna i Grönhögen.
”Ett flerbostadshus med semesterlägenheter mitt i villabebyggelsen är ett första steg mot en rätt dramatisk förändring av grannskapets karaktär”, skriver insändarskribenten om byggplanerna i Grönhögen.Foto: Peter Boström

Semesterlägenheter för fågelskådare?

Förra styrelsen för MBAB presenterade bygget som semesterlägenheter för fågelskådare. Det är varken lämpligt eller önskvärt att kommunens bostadsbolag bygger semesterlägenheter. Kommunen ska inte idka otillbörlig konkurrens med det privata näringslivet. Ska våra skattepengar gå till att bygga lägenheter ska det vara för folk som skriver sig i kommunen och betalar skatt här. Vi är en attraktiv ort som vinner på att folk bor här hela året.

Annons

Merparten av de som söker sig till hyreslägenheterna i Grönhögen flyttar från villa och trädgård. Många önskar marklägenhet och lugn och ro. Intresset i den gruppen är minst sagt svalt för det nya bygget. Ja, vi vill att det byggs, men för den målgrupp som faktiskt ämnar bo här.

Ett bygglov handlar om så mycket mer än millimeter på en karta. Samhällsbyggnadsnämnden har ett ansvar att beakta om byggnationen är förenlig med den framtida utvecklingen av området. Inte bara de tekniska ramarna. Kommunen har sagt blankt nej till flerbostadshus i detaljplanen på Nybovägen/Syrenvägen med motiveringen att den typ av förtätning inte är förenlig med den småskaliga villabebyggelsen. Det är trots allt det som gör Grönhögen så attraktivt.

Ett flerbostadshus med semesterlägenheter mitt i villabebyggelsen är ett första steg mot en rätt dramatisk förändring av grannskapets karaktär. Det blir ett kompakt bygge med små lägenheter, inga förråd och för få parkeringsplatser.

Det är intressant att höra grannar utveckla ungefär samma tankar: Höga hyror. En fågelskådare som har råd med 10 000 kronor i hyra, väljer sannolikt att köpa något, inte hyra. De som flyttar från villa eller söker lugnet i Grönhögen lär nog inte stå i kö att bo så tätt. Vad händer då? Kommer MBAB lyckas hyra ut alla lägenheter? Om inte, vad är praxis i kommuner? Tomma lägenheter fylls med socialfall och migranter. Värdet på fastigheterna i området sjunker och folk flyttar ut i stället för in. Visst, ingen kan spå framtiden, men risken finns. Är det värt att baxa igenom ett bygge med så stora frågetecken?

Redan nu har en granne sålt sin fastighet, fler funderar. Det är knappast en önskvärd utveckling för Grönhögen. Vi kan ha fel men det manar till eftertanke att så många resonerar i samma banor.

Eva Dillner, Grönhögen

Annons
Annons
Annons
Annons