Annons
Insändare

”Är det rimligt att behandla en sexåring på detta sätt?”

Öppet brev till ledamöterna i utbildningsnämnden i Kalmar kommun.
Insändare • Publicerad 3 maj 2024 • Uppdaterad 7 maj 2024
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nya upptagningsområdena i Kalmar fortsätter att engagera.
Nya upptagningsområdena i Kalmar fortsätter att engagera.Foto: Herman Omstedt

Hej engagerad medborgare!

En kort recap: Vår sexåriga son Alex har blivit nekad plats i förskoleklass på Vasaskolan. Alex har gått i Vasas förskola sen han var ett år gammal, det är hans trygga plats och där han har sina kompisar. På Vasa i 2B går hans äldre bror Samuel, som också vandrat genom Vasas verksamhet sedan han var ett år. Som familj har vi bott inom Vasas upptagningsområde sedan innan Alex föddes, ett aktivt val vi gjort för vi varit så nöjda med skolan och för att barnen enligt kommunens regler då är garanterade plats.

Annons

Men så, i januari, runt en vecka innan Vasaskolan skulle kontrollera vilka barn som har rätt att börja i förskoleklass, ryckte du undan mattan när du var med och ritade om upptagningsområdet. Vår Alex gick från att vara garanterad plats, till att bli portad. Portad från sin trygghet, sina kompisar och möjlighet att promenera med sin bror till skolan.

Vi har överklagat till förvaltningsrätten och vi känner oss trygga med att vi kommer vinna, men den processen kan ta månader och år, vilket är mer tid än Alex har innan skolan börjar.

Vi förstår att upptagningsområden behöver omarbetas när nya skolor startas. Vi förstår att vissa invånare kommer bli irriterade när ni tar sådana beslut, men hur jobbigt det än är, så måste du lyssna in och fundera på om kritiken har grund eller inte.

Vi är övertygade att du tycker synd om Alex och hur han har hamnat i kläm. Så frågan är vad du tycker väger tyngst, möjligheten att lösa en sexårings problem som du har skapat, eller möjligheten att göra ingenting?

Det är lätt att hitta ursäkter för att inte behöva göra någonting, men den enda fråga vi vill att du ska svara på är följande: Är det rimligt att behandla en sexåring på detta sätt?

Om ditt svaret är nej, då har du ett ansvar att använda din makt att åtgärda den orimliga situation du oavsiktligt varit med och skapat.

Om du har ett annat svar på frågan, ja, då borde du nog överväga att fokusera ditt politiska engagemang till sammanhang som inte involverar barn eller människor i allmänhet.

På nämndens sammanträde den 22 maj ber vi er inför övergångsregler (precis som ni gjorde 2018) så att barn som gick i förskola kopplad till en skola när ni tog beslutet, i år får rätt att välja förskoleklass där.

För du vet att det är det rätta att göra.

Jacob och Carolina Tallberg

Annons
Annons
Annons
Annons