Annons
Insändare

Alla ska ha råd att ha friska tänder

De ekonomiska klyftorna i Sverige ökar och det blir allt tydligare att vi har det mer ojämlikt.
Publicerad 1 juni 2019
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Sveriges television har gjort en kartläggning som visar att de med lägre inkomster oftare lämnar en lucka kvar i munnen efter en förlorad framtand än dem med högre inkomster. Detta trots att tandvårdsstödet ska utjämna skillnaderna.

Alla ska ha råd med friska tänder menar Sara Kånåhols (V) ochLena Granath (V).
Alla ska ha råd med friska tänder menar Sara Kånåhols (V) ochLena Granath (V).Foto: Petra Lindell / TT
Annons

Vi i Vänsterpartiet var med och drev igenom ett antal tandvårdsreformer med den tidigare regeringen. Reformer som gör skillnad för våra unga genom fri tandvård för alla upp till 23 år och högre tandvårdsbidrag för alla äldre från 65 år och uppåt. För personer i åldrarna däremellan har tandvårdsbidraget fördubblats.

Men vi vet att detta är inte tillräckligt. Tänderna är en del av kroppen och Vänsterpartiets utgångspunkt är att alla ska ha råd med friska tänder. Likaväl som vi kan få hälso- och sjukvård utan att vara rika måste vi kunna få tandvård. Det ska inte synas i munnen vilken inkomst vi har. Det är dags för nästa stora sociala reform – ett riktigt högkostnadsskydd i tandvården.

Vårt svar på ett Sverige där toppen drar ifrån, och där många lämnas efter, är en politik för ekonomisk jämlikhet. Stora klyftor är dåligt för ett lands utveckling. Och tvärt om. I jämlika samhällen mår folk bättre och kan vara delaktiga i utformandet av samhället. Vi vill att Sverige åter igen ska bli världens mest jämlika samhälle, ett samhälle där tänder och god munhälsa inte längre är en klassfråga.

Sara Kånåhols (V)

Lena Granath (V)

Region Kalmar län

Annons
Annons
Annons
Annons